Кандидат у мери Харкова має внести грошову заставу майже таку ж, як у президенти

Фото: 057.ua

Грошова застава для партії, щоб балотуватися у Харківську міськраду становить більше 1,96 млн грн. Аналогічну суму має внести і кандидат на посаду мера Харкова.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення громадського руху «Чесно».

Для порівняння партія, щоб балотуватися в Верховну Раду у 2019 році мала внести заставу у розмірі 4,12 млн, а кандидат у Президенти – 2,5 млн.

У 2015 році партія, коли реєструвала список кандидатів у Харківську міськраду, мала заплатити дещо більше 52 000 грн. Таку ж суму мав внести кандидат на посаду мера. Про це свідчить постанова ЦВК. Таким чином застава на місцевих виборах зросте приблизно в 40 разів, що суттєво ускладнить доступ до політики.

Сума застави для балотування списку партії у Харківську облраду ще більша – понад 3,8 млн грн.

Якщо для президентських і парламентських виборів законотворці розраховували розмір застави спираючись виключно на кількість мінімальних зарплат, то у випадку місцевих виборів розмір застави залежить від кількості зареєстрованих виборців. Таким чином у виборчому кодексі застосований різний підхід для формування розміру застави, що суперечить духу Виборчого кодексу.

Рух ЧЕСНО вирішив звернутися до представників харківських осередків партій, щоб дізнатися їх думки стосовно збільшених застав та про їх наміри брати участь у найближчих місцевих виборах.

У Харківській обласній організації “Європейська солідарність” повідомили, що брати участь у місцевих виборах партія однозначно буде, але чи висуне кандидата на посаду мера Харкова – ще під питанням.

«Зміни в розмірі грошової застави не підуть на користь для розвитку політичних партій. Ані в Харкові, ані деінде в Україні. Спостерігаємо процес централізації влади в цілому і посилення олігархічних впливів, в тому числі через вплив через грошову заставу”, – ділиться думками Ігор Швайка, очільник Харківського обласного осередку партії “Свобода”. За словами Швайки, їх політична сила теж планує брати участь у місцевих виборах.

«Ми не згодні з такими фінансовими заставами, тому що для чесних людей це непідйомна сума… Це призведе до того, що багаті (корупціонери) знову підуть до влади, або це знов буде чинником політичної корупціі”, – коментує Юрій Шишкін, голова Харківської обласної організації політичної партії “Громадянська позиція”. Партія не збирається подавати список кандидатів до Харківської міськради і не буде висувати кандидата на посаду мера Харкова.

«Останні зміни не йдуть назустріч молодим політичним партіям, особливо тим, чий головний принцип – залишатися незалежними й ставити перед собою пріоритети у вигляді запитів суспільства. Є велика вірогідність побачити боротьбу костяка політичних монолітів, які підкріплені серйозними фінансовими ресурсами”, – розповідає Іраклій Імнадзе, очільник Харківської обласної організації партії “Рух нових сил Михайла Саакашвілі”. Він запевнив, що в партії “РНС” ведуться консультації стосовно виборів у місцеві ради й найближчим часом у них буде чітке розуміння в цьому напрямку та можливий список кандидатів.

На прохання про коментарі ніяк не відреагували нардеп Павло Сушко, який під час президентських та парламентських виборів координував кампанію партії “Слуга народу” на Харківщині, та депутат Харківської міськради Андрій Лесик, який нещодавно очолив Харківський міський осередок партії “ОПЗЖ”.

Відзначимо, що на даний момент про намір балотуватися на посаду мера Харкова вже заявили чинний очільник міста Геннадій Кернес та нардеп фракції “ОПЗЖ” Олександр Фельдман. Про намір брати участь у виборах заявила й колишня очільниця Харківської ОДА Юлія Світлична, однак у якому саме форматі – пообіцяла повідомити пізніше.