У січні опалення для харків’ян може подорожчати

Фото: city.kharkov.ua

За грудень вартість послуги з опалення у середньому зменшилася на 23% і на 20,6% – з гарячого водопостачання. У січні харків’ян чекає новий перерахунок.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міськради.

Як повідомив генеральний директор КП «Харківські теплові мережі» Сергій Андрєєв, тариф не змінився, оскільки його встановлює Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг.

«Тариф, який діє на теплову енергію в місті, затвердили 1 січня 2019 року. У ньому вартість газу, який ми купуємо для вироблення теплової енергії, становить 6 тис. 235,5 грн за тисячу кубометрів. У грудні ХТМ купили газ за вартістю 4 тис. 276,7 грн за тисячу кубів. Тобто ми купили газ на 31% дешевше, ніж він закладений у тарифі», – повідомив директор підприємства.

Виходячи з цього, було виконано перерахунок вартості послуг з опалення та гарячого водопостачання на 23% і 20,6% відповідно.

«Вартість газу за грудень зменшилася для підприємства на 31%, а перерахунок зробили на 23% і 20%, тому що газ – одна з витратних частин, яка зменшилася. Всі інші витрати: заробітна плата, електроенергія, холодна вода, – залишилися на колишньому рівні, тому і перерахунок зроблений на менший відсоток, ніж вартість газу», – пояснив Сергій Андрєєв.

Він повідомив, що у грудні сума нарахування за опалення для однокімнатної квартири площею 33 кв. м склала 998 грн замість 1300 грн, для двокімнатної квартири 47 кв. м – 1422 грн замість 1850 грн. На сайті підприємства розміщений механізм розрахунку коефіцієнта і як він застосовується до нарахувань за грудень. Крім того, нормативні нарахування вказані у квитанціях. «Внизу в квитанції розписано, яка сума знята і яким чином вона вийшла», – повідомив директор КП «ХТМ».

Сергій Андрєєв зазначив, що, крім того, для квартир, де немає приладу обліку та вартість послуги розраховується за квадратними метрами, зробили перерахунок у зв’язку з теплою погодою.

Також генеральний директор ХТМ підкреслив, що перерахунок виконаний за грудень, виходячи з вартості газу і фактичного споживання ресурсу. У січні газ коштує трохи дорожче, тому вартість послуг перерахують за новими показниками. «Це нормальні ринкові умови. У січні 2020 року газ на ринку коштує дорожче. Якщо газ за фактом вийде менше, ніж закладено у тарифі, тоді теж буде зроблений перерахунок. Постанова Кабміну передбачає перерахунок вартості послуг теплопостачання та гарячого водопостачання на весь опалювальний період 2019-2020-року», – повідомив Сергій Андрєєв.

Нагадаємо, що 24 грудня 2019 року вийшла постанова Кабміну, де теплопостачальним організаціям рекомендували провести перерахунок за послугу теплопостачання та гарячого водопостачання, починаючи з грудня. Харківський міський голова Геннадій Кернес доручив проаналізувати ситуацію, і 27 грудня заявив про зниження вартості послуг у Харкові.

Як повідомляв Харків Times, жители області отримають платіжки зі зменшеними цінами на тепло – пообіцяли в облдержадміністрації.