Стратегію розвитку Харківської області розроблятимуть у “гіпертурборежимі” – Кучер

Фото: ХарківTimes

Стратегію розвитку Харківської області на період 2021 – 2027 років розроблятимуть у “гіпертурборежимі”.

Про це заявив журналістам Глава Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер 14 січня після завершення засідання керівного комітету та робочої групи з розробки документу, повідомив кореспондент Харків Times.

Підчас засідання Кучер повідомив, що офіційно займатися стратегією розпочали ще 28 лютого 2019 року, коли було прийняте відповідне рішення Харківської обласної ради. Область навіть подавала певну статистичну інформацію щодо розробки стратегії до Мінрегіону. “Харківщина знаходилась на 5-му місці серед інших регіонів України. За день до мого призначення, була проведена певна аналітика, і наша область змістилася на 14-те місце. Реалії такі, що на сьогодні ми є передостанніми», – сказав Кучер. Він виразив впевненість, що при всіх негараздах, які є, стратегія Харківської області буде однією з найкращих – “тому що над нею працюватимуть найкращі фахівці”.

В ході засідання зазначалося, що розробку документа треба завершити до 29 січня, з тим, щоб прийняти його на сесії обласної ради у лютому. Від цього залежить, зокрема, отримання областю близько 500 млн. гривень з Фонду регіонального розвитку у 2021 році. Для розробки Стратегії створені 17 робочих груп за різними напрямками розвитку регіону, до складу яких увійшло близько 200 фахівців. Вони зберуться на перші робочі засідання протягом найближчих двох днів. 17 січня Керівний Комітет обговорить та узагальнить напрацювання, і роботу буде продовжено.

До розробки Стратегії також може долучитися кожний мешканець області – для комунікації розробників створений сайт strategy.kharkiv.ua.

“Це гіпертурборежим, і будемо розробляти і рухатись по всім напрямкам”, – сказав Кучер журналістам.

Він зазначив, що на розробку документа було виділено майже рік, і зроблені певні напрацювання, але робота велась кволо.

“Я вважаю, що попереднє керівництво навмисно це зробило для того, щоб я зараз опинився в тій ситуації, коли начебто новий керівник не зміг отримати півмільярди гривень в наступному році для розвитку нашого регіону. Я зараз з’ясовую питання, які грошові кошти виділялися на розробку цієї стратегії, скільки було витрачено на розробку стратегії. Окрім цього, піднімаю внутрішню переписку для того, щоб з’ясувати… тому що мені повідомляють, що особисто Світличній (попередниця Кучера на посаді глави ХОДА Юлія Світлична – Харків Times) двічі подавали робочі групи, які вона не затверджувала. Робочі групи за рік не були затверджені, їх затвердив лише я зараз”, – йдеться у повідомлені.

На сайті облдержадміністрації оприлюднене підписане Кучером 13 січня розпорядження № 10 “Про Робочу групу та Керівний комітет з розробки Стратегії розвитку Харківської області на період 2021 – 2027 років та Плану заходів на 2021 – 2023 роки з реалізації Стратегії розвитку Харківської області на період 2021 – 2027 років”.