За доставку газу в січні потрібно сплатити до 20 січня

ФОТО: ПАО "Харьковгаз"

Мешканці Харківської області оплачуватимуть доставку газу окремо, з початку цього року усі споживачі почнуть отримувати два рахунки: за газ від постачальника та за його доставку від АТ «Харківгаз».

Про це Харків Times дізнався з повідомлення РГК «Харківгаз».

Згідно рішення НКРЕКП, з січня 2020 року споживачі газу будуть по новому оплачувати за доставку газу. Відповідно до змін, які держрегулятор вніс в Типовий договір на розподіл газу та Кодекс ГРМ, тепер доставка газу вилучена із рахунків за газ. Тому всі споживачі отримають окремі рахунки: один за газ, другий – за його доставку.

В Харківській області споживачі отримають два рахунки: за газ від постачальника та за його доставку від АТ «Харківгаз». Вартість послуг з доставки газу виключена з загального рахунку за газ і виставлена окремою квитанцією. Таким чином споживачі газу зможуть побачити кому та за які послуги вони оплачують кошти. Раніше вартість доставки газу зазначалась окремим рядком в загальному рахунку.

Відповідно до умов Типового договору, вартість послуг з доставки газу побутовий споживач повинен оплачувати до 20 числа місяця, в якому надаються послуги, на підставі рахунку АТ «Харківгаз».

За основу розрахунку береться обсяг споживання газу для кожного окремого споживача, за минулий газовий рік: з початку жовтня до кінця вересня. Цей індивідуальний об’єм використання газу розділяється на 12 частин та помножується на діючий тариф на доставку газу.

Наприклад: за минулий газовий рік споживачем використано 1 тис куб.м газу. Місячна вартість доставки в першому півріччі 2020 року розраховуватиметься наступним чином: (1000/12)х 1,236 та складе 103 грн. на місяць з ПДВ.

«Більшість клієнтів АТ «Харківгаз» використовують природний газ для опалення житла. Тому мали значне фінансове навантаження на сімейний бюджет в зимовий період. Тепер взимку, коли споживачі значно збільшують використання газу, платіж за доставку газу не зростає, як це було раніше», – зазначила комерційний директор АТ «Харківгаз» Ірина Лістова.

Якщо клієнт АТ «Харківгаз» заощадив паливо та зменшив обсяги споживання газу, вже в наступному газовому році пропорційно цьому зменшується вартість доставки газу. Якщо у власника домоволодіння відсутня потреба в природному газі, а отже у послугах з його доставки і обслуговування мереж, споживач має право звернутись в АТ «Харківгаз» для від’єднання від газових мереж.

Нагадуємо, що в грудні 2019 року НКРЕКП переглянула тариф на розподіл газу для АТ «Харківгаз». Вперше за чотири роки вартість послуг з доставки газу було збільшено – але лише на 31 коп. (без ПДВ).

Як повідомляв Харків Times, жители області отримають платіжки зі зменшеними цінами на тепло.