З валківським Чапаєвим можуть розібратися невідомі патріоти

У Валківському районі Харківської області знайшли погруддя Василю Чапаєву, але місцева влада відмовляється його демонтувати.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення голови громадської організації “Світанок” Вадима Позднякова на сторінці у Facebook.

Активіст повідомляє, що у селі Минківка Валківського району Харківської області досі не демонтовано погруддя Василю Чапаєву (командиру стрілецької дивізії Червоної Армії – Харків Times).

«На листи від державних установ приходять відписки про неможливість демонтажу і про те, що це “пам’ятник невідомо кому”, схоже, що це вже стає трендом, а у приватній розмові місцева голова каже, що Чапаєва дуже шанують у селі й, поки вона голова, то пам’ятник буде на місці», – пише Поздняков Вадим.

Також він зазначив, що саме у цьому селі йому відмовили щодо вшанування Матвієнка Андрія Яковича (псевдо «Криниця», «Зір») (1919 —1949 рр.) — крайовий провідник СБ ОУН(б) Карпатського краю. Мова йшла про встановлення меморіальної дошки.

Поки активісти лише відправили необхідні листи у відповідні установи, але, за їх словами, «якщо впродовж місяця демонтаж не відбудеться – це зроблять невідомі патріоти».

Начальниця Північно-східного відділу Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова прокоментувала цю інформацію:

«Інститут отримував лист від селищного голови. Якщо коротко, їм потрібен час для з’ясування. Чого? Питання відкрите залишається. Виявляється, що це пам’ятник “невідомо кому”.

Як повідомляв Харків Times, 20 грудня у промисловій зоні на території Харкова активісти знайшли пам’ятник Леніну. За законом про декомунізацію, він мав би бути демонтований, і активісти обіцяли цьому сприяти.

А незадовго до цього у «Світанку» заявляли, що демонтували останнього Леніна на Харківщині. Мова йшла про зображення вождя пролетаріату на будівлі клубу у селі Добропілля Валківського району Харківської області. У Північно-східному відділі Українського інституту національної пам’яті тоді прокоментувати таким чином: «не можна виключати, що раптом у якомусь дворі ще щось не знайдеться».