За побиття ув’язнених співробітники Олексіївської колонії можуть сісти самі на вісім років

Фото: khpg.org

Правоохоронці розпочали розслідування за фактом перевищення службових повноважень службовими особами Олексіївської виправної колонії №25.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

«Прокуратурою області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні стосовно службових осіб Державної установи «Олексіївська виправна колонія №25» та Північно – Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України за фактом перевищення службових повноважень під час проведення загального обшуку у виправній установі та застосування до засуджених спецзасобів 8 січня 2020 року», – йдеться у повідомленні.

Під час проведення вказаних обшуків адміністрацією колонії до окремих засуджених, які начебто чинили непокору, застосовано фізичну силу та спецзасоби (кайданки та гумові кийки), чим завдано їм тілесні ушкодження.

За вказаним фактом прокуратурою області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні доручено Територіальному управлінню Державного бюро розслідувань, розташованому у м. Полтава.

Як повідомляв Харків Times , Управління Державної кримінально-виконавчої служби України повідомило, що у державній установі “Олексіївська виправна колонія (№ 25)” 8 січня підчас загального обшуку стався бунт ув’язнених. Згідно з повідомленням, “до окремих засуджених було застосовано фізичну силу та спеціальні засоби – кайданки”. У колонії запроваджено режим особливих умов, під час якого посилюється охорона, нагляд за засудженими, здійснюються інші додаткові режимні заходи.

Юристи Харківської правозахисної групи та помічники народних депутатів протягом дня 9 січня не могли потрапити на територію Олексіївської колонії №25 у Харкові. Адвокати ХПГ приїздили до колонії 2 і 3 січня та зафіксували чимало свідчень засуджених про тортури і нелюдське поводження – зґвалтування, постійні побиття, понаднормову і безоплатну виснажливу працю.

Офіа Омбудсмена України повідомив, що до 22-х засуджених були застосовані гумові кийки та кайданки.