До дітей на Харківщину завітають полярники з Антарктиди

Фото: gordonua.com

Учасники антарктичних експедицій прийдуть у гості в 27 шкіл України, зокрема і до дітей на Харківщину.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби Міністерства освіти та науки України.

У Міністерстві підвели підсумки другого конкурсу “Запроси полярника до себе”.

27 шкіл по всій Україні стали переможцями конкурсу “Запроси полярника до себе” – наприкінці 2019-го його вже вдруге провели МОН та Національний антарктичний науковий центр.

До шкіл-переможців завітають учасники українських антарктичних експедицій, які розкажуть дітям про життя та роботу на станції “Академік Вернадський”, покажуть фото та відео з зимівок, а також привезуть подарунки. Зокрема, учні дізнаються, як же насправді проходить один день життя полярника, адже саме це було темою другого конкурсу: школярі мали написати, як вони уявляють собі цей день.

Загалом на конкурс надійшло понад 60 листів. Найкращі з них обирали особисто полярники, зокрема, учасники 24-ї експедиції, що наразі перебуває на станції “Академік Вернадський”.

“У листах дуже вразила дитяча безпосередність і водночас обізнаність та захопленість професією полярника. Цікаво, що робота в Антарктиді сприймається дітьми майже як дослідження на іншій планеті”, – зазначив керівник експедиції Ігор Дикий.

Наприклад, діти розповідали про життя українських полярників очима пінгвіна, показували один день у коміксах чи на конструкторі Lego, відправляли в Антарктиду щедрівку на кометі, додавали в раціон науковців ромашку з Карпат, котлети по-київськи та сало з часником, припускали, що зимівники вирізають з криги кущі та дерева, щоб не сумувати за рослинами, тощо.

Окрім шкіл-переможців із Києва, Львова, Одеси, Вінниці, Чернігова, Ужгорода, Слов’янська, Сєвєродонецька, Броварів та Житомира, полярники обрали ще 4 заклади, яким віддали приз «глядацьких симпатій». Серед них – національна скаутська організація України «Пласт» у м. Ізюм Харківської області.

«З усіма переможцями зв’яжуться представники Національного антарктичного наукового центру й узгодять дату приїзду полярників. Планується, що візити відбудуться до кінця навчального року», – йдеться у повідомленні.

Фото: mon.gov.ua