База “Металіста” у Високому буде передана держпідприємству – Кучер

Фото: ХарківTimes

Конфіскована у бізнесмена-втікача Сергія Курченка та передана у власність держави тренувальна база у Високому, яка раніше належала ФК “Металіст”, та інші спортивні об’єкти будуть передані державному підприємству, яке наразі створюється.

Про це голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер заявив журналістам після огляду бази, повідомив кореспондент Харків Times.

“Державна реєстрація відбулась минулого тижня. Зараз це майно держави. Наступного тижня ми зареєструємо державне підприємство, в управління цього підприємства перейдуть усі приміщення, всі комплекси, зокрема, й на стадіоні “Металіст”, – сказав він.

Кучер зазначив, що подібна база – єдина на сході України, і треба зробити її 100% прибутковою. “Я звертаюсь до вболівальників та бізнесменів: ми можемо зробити відкриту підтримку нашого футбольного клубу – по європейським стандартам. Ми створимо всі умови, ми можемо сісти з кожним інвестором за стіл перемовин для того, щоб узгодити ті умови, на яких бізнесмени будуть приймати участь в розвиту “Металіста”, – відзначив голова ХОДА.

Кучер доручив доручив провести переговори щодо відновлення постачання газу на базу та зробити калькуляцію вартості відновлювальних робіт.

Він розповів, що облдержадміністрація почала перемовини з міністерством молоді та спорту щодо створення на базі стадіону “Металіст” школи олімпійського резерву. Такий статус надасть школі податкові пільги та дозволить вивільнити гроші на фінансування інфраструктури. Також ведуться переговори з керівництвом Обласного спортивного клубу “Металіст”, якому належить частина стадіону, про подальшу взаємодію.

За словами Євгена Вдовенко, який керує базою близько двох років, ряд приміщень комплексу вимагають ремонту. “Чотири роки база не функціонувала, протікав дах, підвали були затоплені, ми все викачували своїми силами. Внизу була затоплена вся система підігріву басейну та водопостачання. Басейн ми повністю відновили – він вже функціонував у літній період”, – сказав Вдовенко.

У останні роки на базі працювало тільки чотири охоронця та начальник охорони, в той час як в кращі часи її персонал становив 70 осіб. Зараз на базі працюють дев’ять осіб. “Дві дівчинки обслуговують п’ять натуральних полів. Ще є дві прибиральниці, одна прачка і чотири агронома”, – сказав Вдовенко.

Корпуси не опалюються – газ відключений за борги ще кілька років тому. Вода є тільки на двох поверхах головного корпусу – після завершення футбольного сезону в інших корпусах її злили, щоб в разі морозів не порвало труби, як це вже бувало в попередні роки.

Зараз на базі порожньо, але вже після 20 січня сюди повернуться з відпусток гравці ФК “Металіст 1925”. Вдовенко сподівається, що до цього часу обласній владі вдасться вирішити проблему відновлення газопостачання. Вже є і запити від футбольних клубів на проведення тренувальних зборів.

“Ми можемо працювати цілий рік, попит на послуги комплексу дуже великий. Ми можемо вже після різдвяних свят приймати будь-які команди. Питання в опаленні”, – говорить Вдовенко.

Він розповідає, що в літній період база приймає до 250 осіб на день – дорослих і дітей. “Влітку був дуже великий наплив людей, приїжджали на збори і команди Прем’єр-ліги, і дитячі команди”, – говорить директор. До послуг спортсменів – п’ять натуральних полів (за словами Вдовенко, всі вони знаходяться в доброму стані), одне штучне і одне пісочне. На території бази розташовані два корпуси для проживання футболістів, 13 котеджів, а також корпус, в якому знаходяться тренажерний зал та лазня.

На думку Вдовенко, ремонтні роботи можна виконати приблизно за місяць при наявності коштів і залученні будівельних компаній. На базі вимагає заміни система каналізації. При будівництві бази використовувалися труби невеликого діаметру, і влітку, коли працює кухня, вони забиваються. Потрібно також докупити обладнання для банно-прального комбінату – в період найбільшого напливу спортсменів наявних потужностей не вистачає для прання одягу. Треба й відновити документацію на будівлі бази – та, яка була, за словами директора, “вся пішла разом з Курченко”.

За даними прес-служби ХОДА, до сфери управління Харківської обласної державної адміністрації майнові комплекси, конфісковані у ПАТ “Футбольний клуб “Металіст”, ТОВ “Металіст Холдинг” і “Металіст арена”, передавалися ще розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2018 року. Проте за майже два роки майно в обласну власність так і не прийняли. Зареєструвати його вдалося тільки після того, як у вирішення питання втрутився Кучер.

Фоторепортаж: Конфіскована в Курченко база “Металіста” потребує ремонту

Як повідомляв Харків Times , приміщення на стадіоні в Харкові та тренувальну базу у селищі Високому, які були конфісковані у Сергія Курченка, зареєстрували у Державному реєстрі нерухомого майна.