Вирок щодо теракту біля Палацу спорту зачитують за відсутності обвинувачених і преси

Сьогодні, 28 грудня, у Фрунзенському суді Харкова почалося судове засідання у справі про теракт біля Палацу спорту 22 лютого 2015 року. Очікується, що суд винесе вирок обвинуваченим. Більшість представників засобів масової інформації не потрапили до залу суду.

Про це повідомив кореспондент Харків Times з місця події.

Відомо, що обвинувачених до суду не доставили, вони присутні на засіданні у режимі відеоконференції.

Журналістів і телекамери затримують під виглядом огляду та проходження через “рамку”. До зали пропустили чотирьох відеооператорів, та й то з великим запізненням.

Фото: ХарківTimes

Як повідомляв Харків Times , прокурор Володимир Лимар заявив в суді 26 грудня, що обвинувачені в теракті біля Палацу спорту Володимир Дворніков, Віктор Тетюцькій та Сергій Башликов – в списках на обмін, їх обміну принципово вимагає Росія.

Адвокат постраждалих від теракту Олег Головков заявив, що передача обвинувачених у цій справі іншій державі “матиме очевидні ознаки злочину проти правосуддя”. З його точки зору, обвинувачені не підпадають під жодну придатну для обміну категорію.

21 жовтня Харківський апеляційний суд не задовольнив скаргу адвоката обвинувачених у теракті біля Палацу спорту та залишив їх під вартою.

22 лютого 2015 року поблизу Палацу спорту в Харкові під час формування колони для проведення ходи з нагоди річниці перемоги Революції гідності стався вибух міни, закладеної поблизу маршруту руху. Внаслідок вибуху на місці загинуло двоє людей – активіст Євромайдану 52-річний Ігор Толмачов та 37-річний підполковник міліції Вадим Рибальченко. Було поранено 11 людей. Двоє поранених – 15-річний школяр Данило Дідик та 18-річний студент Микола Мельничук – пізніше померли у лікарні.

26 лютого 2015 року співробітники Служби безпеки України затримали трьох мешканців області за підозрою у скоєнні теракту 22 лютого. Всім трьом оголошено підозру за ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) КК України. 22 квітня 2015 року обвинувальний акт було направлено до Фрунзенського райсуду Харкова.

22 лютого 2017 року прокурор Харківської області Юрій Данильченко заявив, що обвинувачені та їхні захисники використовують всі можливості, щоб затягнути судовий процес. Він також зазначив, що “судовий процес завершено на 90%”.