Харків’янин продавав бази даних митниці хакерам

Кіберполіція викрила чоловіка у продажі баз даних Державної митної служби.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області.

Зловмисник продавав бази даних митниці на тематичних хакерських форумах. Ціна однієї бази становила 3 тисячі доларів США. Розрахунки відбувались у криптовалюті. Наразі кіберполіція встановлює, яким чином відбувався витік інформації з обмеженим доступом.

Працівники кіберполіції в Харківській області спільно зі слідчими харківської поліції за процесуального керівництва Харківської місцевої прокуратури викрили у таких діях 35-річного харківського підприємця.

Чоловік був учасником тематичних хакерських форумів. Зазвичай клієнти робили замовлення на купівлю актуальної інформації щодо перетину митного кордону України як фізичними, так і юридичними особами, а також товарів та вантажів. Вартість однієї такої інформації коштувала 3 тисячі доларів США.

Для анонімізації усі розрахунки відбувались у криптовалюті, а спілкування із замовником – через засекречені канали месенджерів.

Кіберполіція провела обшук в його помешканні. Вилучено флеш-носій та комп’ютерну техніку. Вилучену техніку направлено на експертизу.

Наразі поліція встановлює, яким чином відбувався витік службової інформації з обмеженим доступом.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 361-2 (несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації) КК України. Чоловікові загрожує до 2 років ув’язнення.

Як повідомляв Харків Times, військова прокуратура затримала харківського поліцейського за незаконний продаж службової інформації. 24 грудня 2019 року задокументовано черговий факт продажу службових даних, за які старший лейтенант отримав 1300 гривень, після чого був затриманий.