Дворазовий чемпіон шахової Олімпіади відмовився виступати за Україну

Фото: Укринформ

Дворазовий переможець Всесвітньої шахової Олімпіади Павло Ельянов відмовився виступати за Україну.

Про це Ельянов заявив в інтерв’ю YouTube-каналу Chess-News.

“На даний момент я припиняю всі відносини з федерацією шахів України. І грати за збірну не буду, не налаштований під прапором України виступати”, – сказав Ельянов.

У коментарях кореспонденту Харків Times гросмейстер пояснив, що причиною такого кроку став конфлікт з головним тренером збірної Олександром Сулипой, який почався ще в серпні 2018 року. За словами Ельянова, у учасників збірної був ряд претензій до Сулипи.

“Якщо тезисно, то були такі претензії: перше – кумівство в збірній, друге – некомпетентність в шахових питаннях і третє – неохайність, коли людина не відповідає за свої слова”, – пояснив Ельянов.

Шахісти вимагали від Міністерства культури, молоді та спорту не призначати Олександра Сулипу головним тренером збірної і замінити його на Володимира Баклана. Але ні Мінкульт, ні Федерація шахів не прислухалися до їх вимог.

Павло Ельянов зазначив, що відмова виступати під прапором України не позначиться на його подальшій спортивній кар’єрі. Гросмейстер додав, що ще не вирішив, під яким прапором буде виступати в подальшому. Але точно не буде представляти РФ.

“Є така практика “йти” під прапор ФІДЕ”, – додав гросмейстер.

Остаточне рішення він планує прийняти після участі в міжнародному турнірі, який стартує 12 січня, і зараз Павло Ельянов зосереджений на підготовці до змагань.

36-річний харків’янин Павло Ельянов в складі збірної України двічі ставав переможцем Всесвітньої шахової Олімпіади в 2004 і 2010 роках. У світовому рейтингу він посідає 83-ту позицію.