ЛГБТ спільнота Харкова заявляє про серію нападів

Активісти харківської ЛГБТ спільноти збирають підписи під зверненням до міністра внутрішніх справ Арсену Авакову з вимогою визнання злочинів на грунті ненависті шкодять українському суспільству і розслідування таких злочинів “належним чином”.

Про це Харків Times стало відомо з тексту звернення.
До міністра звернулися учасниці громадської організації “ХЖО “Сфера”, а також відвідувачі та відвідувачки ком’юніті-центру ЛГБТ + ПрайдХаб.

Автори заяви вимагають від міністра “визнати проблему кримінальних правопорушень, спрямованих на розпалювання ворожнечі та ненависті такою, що завдає суттєвої шкоди українському суспільству і не має толеруватися правоохоронними та іншими державними органами”.

Міністра закликають “сприяти забезпеченню громадського порядку та превенції скоєння злочинів на ґрунті ненависті”, а також “у межах наданих повноважень сприяти належному розслідуванню усіх справ, пов’язаних зі злочинами на ґрунті ненависті, зокрема, за ознакою сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності”.

На підтвердження своєї заяви активісти наводять низку випадків нападу на ПрайдХаб, стверджуючи, що лише за останній місяць таких випадків було три. Зокрема, за їхніми словами, 16 грудня на фасаді будівлі ком’юніті-центру з’явився напис: “Содом Смерть ЛГБТ”. 26 листопада вхід у ПрайдХаб “залили кров’ю тварин”, а 22 листопада біля дверей центру “залишили коробку з невідомим вмістом”.

“Такі інциденти ставлять під загрозу життя, безпеку і здоров’я відвідувачів і відвідувачок, співробітниць і співробітників ком’юніті-центру та можуть спровокувати подальші активні дії з боку агресивно налаштованих угруповань”, – вважають автори звернення.

Активісти підкреслюють, що жодне звернення до правоохоронних органів з їхнього боку не розслідується.

За словами авторів, під заявою вже зібрано більше тисячі підписів. Більшість підписувачів – харків’яни, але серед них є й мешканці інших міст України, таких як Київ, Одеса, Чернівці, Херсон, Миколаїв і Запоріжжя.

Як повідомляв Харків Times, у жовтні поліція оголосила 20-річному студенту одного з харківських вузів про підозру в тому, що 15 вересня після Маршу рівності KharkivPride він побив у саду ім. Шевченко 14-річного підлітка.