Україна бере кредит на 25 років для будівництва метро в Харкові

Президент України Володимир Зеленський підписав ратифікацію угоди з Європейським інвестиційним банком про будівництво метро в Харкові.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення на сайті Верховної ради.

Як повідомляється, Президент підписав законопроект №0008 “Про ратифікацію фінансової угоди (Проект «Розширення харківського метрополітену» (Проект «Подовження третьої лінії метрополітену у місті Харків»)) між Україною та Європейським інвестиційним банком».

Останній етап проходження документа – повернуто з підписом від президента .

«Кредит належать до державних зовнішніх запозичень. Кошти для реалізації таких інвестиційних проектів, а також витрати на їх обслуговування та погашення передбачаються у законі про Державний бюджет протягом усього строку дії кредитних договорів», – сказано в документі.

Про умови реалізації угоди з ЄІБ йдеться в пояснювальній записці законопроекту.

«Реалізація Проекту «Розширення харківського метрополітену» (Проект «Подовження третьої лінії метрополітену у місті Харків») здійснюватиметься за рахунок коштів позики Європейського інвестиційного банку на таких умовах: сума позики – 160 млн євро; ставка відсотків – Euribor + спред; кількість траншів – 20; мінімальна сума одного траншу – 5 млн євро», – йдеться у повідомленні.

Також зазначено, що загальний період погашення позики – 25 років, включаючи пільговий період – 4 роки. При цьому перша дата погашення позики – 20.04.2022, а остання дата погашення позики – 20.10.2042.

Позика погашатиметься піврічними платежами, комісія за резервування коштів не нараховуватиметься.