На Харківщині демонтували останнього Леніна

Активісти демонтували зображення Леніна на будівлі клубу у селі Добропілля Валківського району Харківської області.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення голови громадської організації «Світанок» Вадима Позднякова у Facebook.

«Демонтовано останнє зображення Леніна на Харківщині. Воно було на фасаді клубу у селі Добропілля Валківського району. Працюємо далі», – написав сьогодні, 18 грудня, активіст у соцмережі.

Чи дійсно на Харківщині більше не залишилося пам’ятників та зображень лідеру більшовиків, Харків Times дізнавався у начальниці Північно-східного відділу Українського інституту національної пам’яті Марії Тахтаулової.

«Важко сказати, чи це останнє зображення. Із тих, що були виявлені до цього часу – їх вже немає, були демонтовані. Але не можна виключати, що раптом у якомусь дворі ще щось не знайдеться», – повідомила Харків Times Марія Тахтаулова.

Фото: Вадим Поздняков/Facebook

А от, що стосується вулиць регіону, які підпадали під декомунізацію, то усі були перейменовані. Втім, небайдужі громадяни до сих пір повідомляють про об’єкти з комуністичною символікою.

«Що стосується декору – використання серпа і молота, якісь моменти в архітектурі – над цим ще треба працювати, там ще роботи багато. На жаль, органи місцевого самоврядування, балансоутримувачі не завжди дотримуються законодавства. І ми їх мусимо інформувати, коли нам стає відомо про якісь об’єкти. До нас звертаються громадяни, відповідно інститут реагує і надсилає листи до органів місцевої влади і балансоутримувачів», – сказала Марія Тахтаулова.

Зазначимо, що, по даним Харківської обладміністрації, на території області в рамках закону про декомунізацію було демонтовано 256 радянських пам’ятників, у тому числі 155 – Леніну.