Майже три десятки людей у Харкові та області захворіло гепатитом А

Фото: Українські Новини

У Харківській області з жовтня 2019 року зареєстровано три спалахи вірусного гепатиту А, захворіло 29 людей.

Про це Харків Times повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Харківській області.

Спалахи зареєстровані серед мешканців Дергачівського району, Краснокутського району та в м. Харкові. Під час спалахів всього захворіло 29 осіб, у т. ч. 19 дітей.

З метою встановлення причин та умов виникнення та розповсюдження вірусного гепатиту А Головним управлінням Держпродспоживслужби в Харківській області по кожному випадку проведено епідрозслідування.

«Встановлено, що більшість хворих є контактними з раніше захворілими родичами. Основною причиною розповсюдження вірусного гепатиту А та виникнення спалахів є недотримання елементарних правил особистої гігієни членами родин, внаслідок чого реалізувався контактно-побутовий шлях передачі збудника, тобто через побутові речі, тощо», – йдеться у повідомленні.

Спалахи вірусного гепатиту А серед мешканців Дергачівського району та м. Харків ліквідовані, протиепідемічні заходи в закладах та серед мешканців Краснокутського району тривають.

З метою профілактики вірусного гепатиту А необхідно виконувати такі рекомендації: суворо дотримуватись правил особистої гігієни: перед приготуванням їжі, її прийомом, після відвідування вбиральні обов’язково мити руки з милом проточною водою; не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання; воду з децентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням слід кип’ятити не менше 10 хв.; не вживати продукти, придбані на стихійних ринках; ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою; розливне молоко треба обов’язково кип’ятити; дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.