За багатомільйонні махінації зловмисникам загрожує штраф

Фото: ХарківTimes

Прокуратура Харківської області виявила факт ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах у ході реалізації «кооперативної схеми».

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служба прокуратури Харківської області.

Прокуратурою області розпочато кримінальне провадження за фактом ухилення від сплати податків, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 212 КК України).

Як повідомив заступник прокурора області Володимир Анушкевич, встановлено, що у 2010 році обслуговуючому кооперативу рішенням сесії Харківської міської ради безкоштовно виділено для будівництва та подальшої експлуатації житлової забудови у власність 4 земельні ділянки. Загальна площа вказаних ділянок, які розташовані в елітному районі міста, складає понад 30 га. Органами прокуратури в судовому порядку оскаржено це рішення ще у 2015 році.

Так і не розпочавши будівництва, кооператив у 2013 році продав вказані ділянки фізичній особі за 17,5 млн грн. При цьому, відповідно до вимог Податкового кодексу України, обслуговуючий кооператив мав сплатити податок на прибуток від цих правочинів на загальну суму понад 3 млн грн.

Натомість службові особи кооперативу ухилились від сплати податків шляхом подання до фіскальних органів підробленої звітності, а також, з метою приховування цих фактів в подальшому, взагалі ліквідували кооператив як юридичну особу через господарський суд, подавши до нього підроблені документи.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від п’ятнадцяти тисяч до двадцяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Як повідомляв Харків Times, прокуратура розслідує справу про штучні борги держпідприємства.