Прокуратура вимагає захистити пам’ятку архітектури на Пушкінській, 19

Архівне фото. Роботи на домі по Пушкінській, 19 19 січня 2018 року. Фото: ХарківTimes

19 грудня відбудеться засідання Харківського Апеляційного суду щодо будівельних робіт на будинку пам’ятці архітектури по вул. Пушкінська, 19.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення групи SaveKharkiv, яка створила відповідний анонс у Facebook.

Відбудеться апеляційний розгляд справи за апеляційною скаргою Прокуратури Харківської області на ухвалу Київського районного суду м. Харкова щодо будівельних робіт на будинку по вул. Пушкінська, 19.

На сайті суду анонсовано розгляд 19 грудня об 11:00 суддями Романом Піддубним, Світланою Круговою та Оленою Тичковою позову заступника керівника Харківської місцевої прокуратури №2 в інтересах держави в особі Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області, Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації до Гануса Олександра Анатолійовича про зупинення виконання будівельних робіт та відновлення попереднього стану будинку.

Олександр Ганус э директором комунального підприємства “Підземне місто” та власником квартири на останньому поверху будинку.

Нагадаємо, ще у 2018 році заступник керівника Харківської місцевої прокуратури №2, діючи в інтересах держави в особі Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області, Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації пред’являє вимоги до ОСОБА_1 та просить: зобов’язати відповідача зупинити виконання будівельних робіт за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, 19 кв. 5,6; зобов’язати відновити мансардний поверх будинку та квартири 5,6 за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, 19 шляхом приведення їх до попереднього стану.

Судова справа тривала довше року, і “21” жовтня 2019 р. Київський районний суд м. Харкова постановив задовольнити клопотання представника відповідача, а позов заступника керівника Харківської місцевої прокуратури №2 в інтересах держави в особі Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області, Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації до ОСОБА_1 про зупинення виконання будівельних робіт та відновлення попереднього стану будинку – залишити без розгляду.

«Запрошуємо всіх, хто стежить за долею пам’ятки архітектури, будинку, який побудовано за проектом О. Гінзбурга, всіх, хто вболіває за культурну спадщину нашого міста, підійти до суду та підтримати Харківську місцеву прокуратуру №2, що діє в інтересах держави в особі Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області, Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації», – закликають активісти.

Як повідомляв Харків Times, правомірність реконструкції «будинку Гінзбурга» по Пушкінській, 19 розгляне Верховний суд. Департамент містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації спільно з прокуратурою подали до Верховного суду апеляційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду Києва, який відмовив у задоволенні позову прокуратури про скасування дозволу ДАБК України на реконструкцію пам’ятника архітектури на вул. Пушкінській, 19 в Харкові.