Мормило повернувся на посаду директора ХКБМ ім. Морозова – ЗМІ

У п’ятницю, 13 грудня, підписано наказ про призначення Якова Морміла директором держпідприємства “Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. О. О. Морозова”.

Про це Харків Times дізнався з публікації видання “Апостроф”, яке посилається джерело в “Укроборонпромі”.

Яків Морміло вже очолював ХКБМ з 2015 по 2017 роки.

На час виходу цієї публікації відповідної інформації на сайті “Укроборонпрому” не було.

Харків Times дізнався з Єдиного державного реєстру декларацій, що 12 грудня Мормило подав декларацію перед звільненням з посад директора ТОВ “Машгідропривод” та в.о. директора Державного підприємства “Харківський завод спеціальних машин”. В той же день він подав декларацію як кандидат на посаду директора ХКБМ.

Згідно з декларацією, Якову Мормило належить право користування кімнатою площею 12 кв. метрів в гуртожитку ДП “Харківський завод електроапаратури”, його дружина є власницею житлового будинку площею 139,2 кв. м у Харкові. Також Мормило є власником двох земельних ділянок у селі Куньє Ізюмського району, що отримав у спадок.

Мормило також задекларував автомобіль ІЖ21151Москвич” 1987 року випуску, дві вантажних “Газелі” та Toyota Highlander 2019 року випуску. Його дружина володіє автівкою Hyundai Santa FE 2014 року випуску, дочка – Suzuki Vitara 2017 року випуску.

Мормило вказав у декларації, що отримав з початку року 285,611 тис. гривень зарплати у ТОВ “Машгідропривод”, 198,862 тис. гривень – у ДП “Харківський завод спеціальних машин”, 11,897 тис. гривень – дохід від надання майна в оренду. Також він задекларував, що отримав 513 тис. гривень доходу від відчуження рухомого майна (можливо, від продажу автівки Hyundai IX35 2010 року випуску, яку Мормило декларував ще у липні у декларації за 2018 рік). Дружина Якова Мормило отримала 45,082 тис. гривень у КЗОЗ “Харківська міська стоматологічна поліклінніка №8” та 381,3 тис. гривень доходу від відчуження нерухомого майна (можливо, будинку площею 67,7 кв. м, який також був вказаний у декларації за 2018 рік).

Як повідомляв Харків Times , Державний концерн “Укроборонпром” звільнив Олексія Бабіча з посади директора ДП “Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О. О. Морозова”. Відповідний Наказ підписав Генеральний директор Концерну Айварас Абромавичус.

“Системне невиконання контрактів з Міністерством оборони України призвело до занепаду провідного підприємства бронетанкового дивізіону “Укроборонпрому”: борги виплат заробітої плати працівникам, скорочений робочий тиждень, відтік кадрів та незабезпеченість необхідним української армії”, – прокоментувало причину такого рішення керівництво “Укроборонпрому”.

Виконувачем обов’язків очільника ДП “ХКБМ ім. О.О. Морозова” призначено Володимира Жадана, який на данний час займає посаду головного конструктора. Укроборонпром оголосив конкурс на посаду директора.

Бабіч був призначений керівником ХКБМ 31 січня 2017 року. За даними “Слідство. Інфо”, Олексій Бабіч є рідним братом Андрія Бабича (хоча вони пишуть свої прізвища по-різному), який в той час був заступником керівника апарату гендиректора “Укроборонпрому”.

Андрій Бабич вів автомобільний бізнес в Херсоні, в “Укроборонпром” він прийшов разом з гендиректором Романом Романовим, який також родом з Херсону і який завдячує своєму призначенню Олегу Гладсковському (Свинарчуку) – першому заступнику голови СНБО та бізнес-партнеру тодішнього президента Петра Порошенка.

ДП “Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. О. Морозова” вимушено перевело майже тисячний колектив підприємства на дводенний робочий тиждень.

Співробітники ХКБМ звернулися з колективним листом до гендиректора держконцерну “Укроборонпром” Айварас Абромавичус, в якому попросять звільнити його директора Олексія Бабича. Саме на нього співробітники покладають відповідальність за критичний стан підприємства.

З листопаду 2015 року та до призначення Бабіча керівником ХКБМ був головний конструктор КБ Яков Мормило.