У Харкові увічнили пам’ять олімпійської чемпіонки Марії Гороховської

Фото: city.kharkov.ua

Меморіальну дошку відомій гімнастці, олімпійській чемпіонці Марії Гороховській відкрили сьогодні, 13 грудня, на фасаді будівлі по вул. Алчевських, 43.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби міськради.

У церемонії відкриття взяли участь перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов, другий секретар Посольства Держави Ізраїль в Україні Марк Гольдман, президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка, чотириразова олімпійська чемпіонка з плавання Яна Клочкова, дворазова олімпійська чемпіонка з легкої атлетики Людмила Джигалова, голова Наглядової ради АТ «Трест Житлобуд-1» Олександр Харченко, скульптор Олександр Рідний, а також представники керівництва області та жителі міста.

Меморіальну дошку легендарній гімнастці встановили на фасаді будівлі, де раніше знаходився спортклуб «Будівельник», за який вона виступала.

«Марія Гороховська – це ціла епоха гімнастики і гордість Харкова, і я вдячний всім, хто брав участь у створенні меморіальної дошки. Перш за все почесним громадянам Харкова: голові Наглядової ради «Тресту Житлобуд-1» Олександру Харченку та автору пам’ятного знака, скульптору Олександру Рідному. Дуже чудово, що Харків шанує своїх легендарних спортсменів, і я впевнений, що ця традиція – запорука майбутніх спортивних перемог нашого міста», – зазначив Ігор Терехов.

Марія Гороховська в 1952 році стала першою в історії Олімпійських ігор абсолютною чемпіонкою в особистій першості, а також єдиною володаркою відразу семи нагород, двох золотих і п’яти срібних, завойованих жінкою в рамках однієї Олімпіади. Вона також залишається найстаршою з усіх абсолютних олімпійських чемпіонок (завоювала це звання у 30 років).

Фото: city.kharkov.ua

«Ми цінуємо і бережемо нашу історію. І мені дуже приємно, що сьогодні на цій церемонії присутнє молоде покоління – наше майбутнє. Я впевнений, що ми збережемо позиції українського спорту, тому що у нас є, були і будуть такі видатні спортсмени, з яких ми беремо приклад», – зазначив Сергій Бубка.

«Ми любимо Харків, його жителів і спорт. І приємно усвідомлювати, що ця чудова гімнастка була членом товариства «Будівельник» – це ще більше надихає нас на спортивні перемоги», – підкреслив Олександр Харченко.

У свою чергу другий секретар Посольства Держави Ізраїль в Україні Марк Гольдман зазначив, що спортивні досягнення Марії Гороховської увійшли не тільки в національну, а й світову історію. «Вона в якийсь момент переїхала жити до Ізраїлю, де продовжувала займатися спортом і тренувати дітей. І так Харків з’явився на світовій мапі ще раз, уже після того, як вона стала чемпіонкою. Я дуже гордий, що сьогодні ми можемо пройти слідами Марії Гороховської, де пам’ятають і шанують її заслуги », – сказав Марк Гольдман.

Фото: city.kharkov.ua

Довідка. Марія Кіндратівна Гороховська народилася в Євпаторії 17 жовтня 1921 року. Закінчила Феодосійський технікум фізкультури. У 1941 році поїхала вступати до Ленінградського інституту фізичної культури. На початку блокади Ленінграда працювала в шпиталі, потім, виснажена, була евакуйована в Казахстан. Після війни повернулася в Ленінград, де закінчила Ленінградський державний інститут фізичної культури ім. П.Ф. Лесгафта. Спочатку тренувалася в Ленінграді на кафедрі ЛГІФК, виступала за СК «Буревісник». У 1950 році переїхала до Харкова, де до 1954 року виступала за харківський спортивний клуб «Будівельник». Після закінчення спортивної кар’єри поїхала в Євпаторію і працювала дитячим тренером, а також викладала в Євпаторійському технікумі фізкультури. У 1990 році емігрувала до Ізраїлю, де до своєї смерті в 2001 році продовжувала тренувати дітей.