У харківському виші встановлять пам’ятник на честь героїв війни на Донбасі

Фото: pershyj.com

На території військового інституту танкових військ на честь живих, у пам’ять про полеглих та зниклих безвісти воїнів буде встановлено монумент «Хрест Слави Захисникам Вітчизни».

Про це  Харків Times дізнався з повідомлення ГО «Асоціація випускників НТУ «ХПI» у Facebook.

“Монумент – це дяка усім тим, хто в буремні роки стояв на захисті Вітчизни”, – йдеться в повідомленні.

Монумент буде споруджено у формі традиційного козацького хреста, вирубаного з білого вапняку (5×3×0,6 м) і встановленого на ступінчате підніжжя (з чорного граніту або з бетону) (2×3×3 м).

В основі хреста, який одночасно є символом віри, захисту та єднання, буде встановлено медальйон (відлитий з бронзи або чавуну) діаметром 1,4 м із зображенням історичної й сучасної символіки: щит з тризубом і мечем у центрі медальйона символізують нову добу визвольної боротьби та єдність Армії й Народу України; схрещені булави – клейноди верховної влади, яка керує Збройними Силами України; оголена шабля – бойовий дух, готовність дати відсіч ворогам нашої землі; розгорнуті до бою гармати – вогневу могутність нашої зброї; калина – національне відродження України, красу, материнство, кров, безсмертя роду, любов до Вітчизни; бандура – невмирущу пісню-душу народу України; рушник – культурну спадщину нації; книга – знання та пам’ять народу; прапор над усією композицією – військову гідність та звитягу; соколи – незборимий дух козацької волі та душі тих, хто полинув до Небесної Сотні; латна рукавиця з пірначем – новітня емблема танкових військ України, що символізує дію танків у бою.

Фото: ГО «Асоціація випускників НТУ «ХПI» / Facebook.

Ініціаторами встановлення монументу стали військовий інституту танкових військ НТУ «ХПІ», вчена рада й ректор НТУ «ХПІ» Є. І. Сокол та за підтримки ГО «Асоціація випускників НТУ «ХПІ».

Організатори закликають всіх небайдужих приєднатися до цієї благородної справи.

Як повідомляв ХарківTimes, 3 грудня на території Харківського педагогічного університету імені Г.С. Сковороди встановили Козацький хрест в честь загиблих студентів вишу. Під час війни на Донбасі загинули п’ятеро студентів університету імені Сковороди.

Двоє студентів ХНПУ імені Г.Сковороди до того, як стати на захист України, навчалися на факультеті іноземної філології. Це –  Андрій Ваховський та Святослав Горбенко. також серед загиблих учасників АТО – новітніх героїв України: Акінцев Микола (історичний факультет); Литвиненко Юрій (випускник економічного та юридичного факультету); Маслов Андрій (випускник факультету фізичного виховання і спорту).