На Первомайщині орендарів ставка зобов’язали повернути водний об’єкт державі

Фото: reaction.org.ua

Господарський суд Харківської області зобов’язав повернути державі понад 43 га земель водного фонду в селі Грушівка Первомайського району.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Місцева прокуратура встановила, що одне з господарських товариств упродовж 2003-2013 років орендувало земельну ділянку водного фонду з розташованим на ній ставком для риборозведення із земель державної власності на території Грушинської сільської ради Первомайського району. Загальна площа земельної ділянки — 43,84 га.

“На момент передачі земельної ділянки в оренду її межі на місцевості встановлені не були, строк дії нормативної грошової оцінки, проведеної ще у 2002 році, скінчився у 2012 році. Таким чином, для розрахунку розміру орендної плати фактично була взята за основу неактуальна нормативна грошова оцінка”, – йдеться в повідомленні.

Після закінчення строку дії договору оренди підприємці не повернули  ділянку у власність Первомайській районній державній адміністрації. Натомість  продовжили використовувати для штучного розведення та вирощування риби.

Використання неактуальної нормативної грошової оцінки для розрахунку розміру орендної плати створило умови спричинення шкоди у вигляді недонадходжень коштів до відповідних бюджетів. Як наслідок, держава позбавилась права ефективно використовувати земельну ділянку.

З урахуванням викладеного, прокурор звернувся з позовом до суду, в якому просив визнати відсутнім в господарського товариства право користування (оренди) вищевказаною земельною ділянкою, зобов’язати повернути земельну ділянку за належністю державі. Суд задовольнив позов прокуратури.

Як повідомляв  ХарківTimes,  сільраду на Харківщині звинувачують у земельній афері.