З парку “Слобожанський” мігрують бобри

Фото: НПП "Слобожанський"/Facebook

У Національному природному парку “Слобожанський” порахували зимувальні ділянки бобрів. Цього року їхня кількість зменшилася на третину.

Про це розповіла начальниця відділу науки парку Наталя Брусенцова, повідомляє ХарківTimes з посиланням на Суспільне.

“У минулому році ми нарахували 35 зимувальних ділянок, можна сказати, що 35 сімей бобрів. А цього року усього 22 сімей. У сім’ї може бути 8 бобрів, 6 бобрів, 1 бобер”, – розповіла Наталя Брусенцова.

Зменшення зимувальних ділянок працівники парку пов’язують із кліматичними змінами: останні два роки опадів наприкінці літа та восени стало менше:

“У наших водоймах, насамперед болотах та озерах, немає води. Минулого року болота пересохли десь у вересні, але бобри залишились. Можливо вони сподівались щось налагодити, але цього року все знову пересохло десь у липні, й бобри якось вирішували це питання, бо вода їм дуже потрібна», — говорить Бруснецова.

Науковиця пояснює, вода для бобрів – це захист від хижаків. Недостатнья кількість води може підштовхнути тварин до міграції.

“Якщо бобер ходить по суші, то його скоріше вполює якийсь хижак, це може бути вовк, але у Краснокутському районі вовків майже немає, а от здичавілі собаки можуть взяти бобра. А ще вода їм потрібна, щоб на зиму запасати гілки: коли мороз вони пірнають під лід і харчуються своїми запасами”, — розповідає Бруснецова.

Облік бобрів у “Слобожанському” проводять шість років поспіль. Працівники парку та волонтери протягом тижня рахують усі згризені бобрами гілки та дерева поблизу водойм. Так визначають кількість бобрів у парку.