Харківські курсанти-танкісти стали водолазами (фото)

Фото: armyinform.com.ua

7 грудня курсанти Військового інституту танкових військ Національного технічного університету «ХПІ» відпрацювали завдання на новому навчально-тренувальному комплексі легководолазної підготовки спеціального призначення, що урочисто відкрито в присутності колег із інших вишів Харкова.

Про це Харків Times  дізнався з повідомлення АрміяInform.

Як розповів начальник військового інституту полковник Олександр Серпухов, подібного унікального об’єкта ніде в Україні більше немає.

Даний комплекс на 100% відтворює умови, що можуть статися під час форсування великої річки чи водоймища. На його обладнання пішло майже два роки.

Під час практичного заходу курсанти-танкісти старших курсів відпрацювали усі елементи тренування з легководолазної підготовки.

Так, спочатку третьокурсники у великому басейні виконали під водою завдання в ізолюючому протигазі: перевірили справність індивідуального засобу захисту, протягнули трос 10 метрів від умовного танка до тягача тощо. Після цього військовослужбовці продемонстрували майстерність і злагодженість дій екіпажу під час затоплення танка та виходу з нього.

“Подібні заняття є обов’язковим елементом підготовки воїнів-танкістів, але, насамперед, це – психологічний тест, який проходять курсанти перед подоланням водних перешкод на бойових машинах. До речі, після випуску із інституту наші вихованці отримують свідоцтва інструктора з легководолазної підготовки та зможуть готувати підлеглих до роботи в екстремальних мовах”, − пояснив полковник Олександр Серпухов.

За алгоритмом дій членів екіпажу танка, місце механіка-водія заповнюється водою скоріше за інших, і евакуацію із бойової машини він здійснює першим. Цього разу за важелями танка був молодший сержант Віталій Навроцький. Курсант розповів, що особливого страху не відчував, оскільки зосередився на послідовності своїх дій та робив усе поступово.