Облрада відправила президенту пропозиції щодо ринку землі

Фото: oblrada.kharkov.ua

Депутати Харківської обласної ради на ХХІІ сесії прийняли звернення до президента Володимиру Зеленському зі своїми пропозиціями щодо ринку землі.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі облради.

З точки зору обласних депутатів, законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”, прийнятий Верховною Радою в першому читанні, “замість створення умов для розвитку малого та середнього аграрного бізнесу забирає у фермера надію придбати землю, яку він зараз обробляє, а натомість дає “зелене світло” саме агрохолдингам і веде до закріплення та зміцнення позицій олігархів у агросекторі України”.

Також, на думку депутатів облради, ці законодавчі норми сприятимуть скороченню робочих місць та податкових платежів до місцевих бюджетів і врешті-решт “призведуть до остаточного занепаду українського села”.

У зв’язку з цим Харківська облрада пропонує в період підготовки законопроекту до другого читання врахувати наступні правки:

  1. Проведення загальнонаціонального референдуму, виключно після якого буде дозволено допуск іноземців на ринок землі.
  2. Запровадити ринок землі у два етапи. На першому етапі право на отримання у власність земельних ділянок надається виключно фізичним особам – громадянам України, з обмеженням до 500 гектарів землі на одну фізичну особу, державі та ОТГ- без обмежень.
  3. У разі перепродажу земельних ділянок раніше ніж через 5 років, особа має сплатити до бюджету України подвійну ставку ПДФО.
  4. Надання на другому етапі права набувати у власність та володіння земельними ділянками с/г призначення юридичним особам, власникам (учасникам, акціонерам) які є виключно громадянами України. Встановлення обмеження щодо обсягу максимального земельного банку у власності однієї особи, з урахуванням пов’язаних осіб, не більше 5 тисяч гектарів.
  5. Введення обмежень на загальну площу с/г землі в користуванні та володінні – не більше 20 тисяч гектарів. Як виключення для вже існуючих компаній – в розмірі не більше площі землі, яка вже обробляється (як власність – не більше 20 тисяч гектарів).
  6. Надати право юридичним та фізичним особам, що займаються молочним скотарством, купувати (набувати у власність та володіння) землю с/г призначення вище встановленого ліміту із розрахунку 2 га на 1 корову. При скороченні поголів’я та невідновленні його протягом 5 календарних років така особа зобов’язана продати відповідну кількість землі.

Звернення до президента було прийнято більшістю голосів обласного депутатського корпусу.
Як повідомляв Харків Times, Харківська обласна рада практично одноголосно прийняла бюджет області на 2020 рік.