Облрада майже одностайно прийняла бюджет Харківської області на 2020 рік (доповнено)

Харківська обласна рада прийняла бюджет області на 2020 рік

Про це Харків Times повідомили у прес-службі обладміністрації.

“Відносно обласного бюджету мали місце певні маніпуляції. Начебто бюджет в Харківській області зменшився. Насправді це не так. Змінився розподіл грошових коштів. А бюджет збільшився. Ви всі знаєте, що в нас проходять процеси децентралізації. Так ось це – бюджет децентралізації. Тепер населені пункти та об’єднані громади отримуватимуть кошти напряму від центральних органів виконавчої влади. У цьому вся суть того, що відбувається”, – наголосив голова ХОДА Олексій Кучер.

Наступного року велику частку державних коштів розподілятимуть напряму відповідні міністерства. Наприклад, компенсацію пільг та житлових субсидій розподілятиме Міністерство соцполітики. Медичну субвенцію на обласному рівні розподілятимуть лише в 1-му кварталі року, далі ці видатки фінансуватимуться напряму з держбюджету тощо.

Крім захищених статей, у обласному бюджеті закладено фінансування ключових заходів обласних цільових програм. Так, у рамках програми “Новий освітній простір Харківщини” забезпечать оплату 50% вартості проїзду студентів та учнів у метро. Також кошти виділені на обласні освітні стипендії.

За програмою “Здоров’я Слобожанщини” передбачили кошти на відшкодування вартості препаратів інсуліну та десмопресину – для хворих на цукровий та нецукровий діабет.

У межах Програми розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини Харківської області на 2019-2023 роки підтримку отримають п’ять обласних театрів, філармонія, МСО “Слобожанський” та Великий Слобожанський ансамбль пісні й танцю. Кошти передбачені також на виплату іменних стипендій та Гранд-премій.

Фінансову підтримку з обласного бюджету отримають громадські організації ветеранів і осіб з інвалідністю, дитячо-юнацькі спортивні школи, місцеві осередки всеукраїнських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості тощо.

На виконання заходів Комплексної програми соціального захисту населення Харківської області на 2016-2020 роки передбачено кошти на надання адресної допомоги жителям Харківської області та інші виплати й допомоги. Місцеві бюджети отримають субвенцію на проведення санаторно-курортного лікування осіб з інвалідністю, ветеранів війни й АТО(ООС), чорнобильців.

Кошти передбачені на виконання заходів ще низки обласних програм.

Прес-служба облради повідомила, що загальний обсяг обласного бюджету без урахування трансфертів на 2020 рік затверджено в обсязі 3 млрд 343 млн 112,6 тис грн, із них по загальному фонду 3 млрд 107 млн 633 тис грн та спеціальному – 235 млн 479,6 тис грн.

Так, найвагомішим джерелом надходження доходів загального фонду є податок на доходи фізичних осіб (питома вага 79%), який зараховується до обласного бюджету за нормативом відрахувань 15% від загального обсягу податку, що сплачується на території області. Надходження податку на доходи фізичних осіб планується в розмірі 2 млрд 457 млн 341 тис грн. Далі загальний фонд складають:

* податок на прибуток підприємств (питома вага 8%) планується на рівні 235 400,0 тис грн. Прогноз обсягу податку на прибуток здійснено з урахуванням основних макропоказників економічного розвитку регіону та очікуваних надходжень за 2019 рік;

* надходження рентної плати та плати за використання інших природних ресурсів (питома вага 11%) планується отримати в обсязі 333 358,0 тис грн;

* частина чистого прибутку (доходу) комунальних унітарних підприємств та їх об’єднань, що вилучаються до бюджету планується у розмірі 180,0 тис грн;

* надходження плати за надання адміністративних послуг (питома вага 2%) визначені в цілому в сумі 67 679,9 тис грн;

* надходження від орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності визначені у сумі 4 500,0 тис грн.

Соціальний фонд складається із надходження екологічного податку, який  на 2020 рік очікується в сумі 55 550,4 тис грн (питома вага 23%), а також:

* надходження коштів від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва на 2020 рік – 326,4 тис грн;

* розмір грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності заплановано – 700,0 тис грн;

* прогнозні надходження відсотків за користування позиками, які надавались з місцевих бюджетів очікуються в сумі 1,0 тис грн. Розмір відсотків за користування довгостроковим кредитом, що надається з місцевих бюджетів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла – 10,5 тис грн;

* власні надходження бюджетних установ, які утримуються за рахунок коштів обласного бюджету, плануються в обсязі 178 741,3 тис грн (питома вага 76%);

* кошти від відчуження майна, що перебуває в комунальній власності плануються у 2020 році в сумі 150,0 тис грн.

При формуванні проєкту обласного бюджету на 2020 рік видатки на заробітну плату працівників закладів, які фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету, обраховано виходячи із розміру мінімальної заробітної плати з 1 січня 2020 року 4 723 грн, посадового окладу працівника I тарифного розряду Єдиної тарифної сітки у розмірі 2 102 грн. Зокрема, видатки передбачені:

* на освіту – 1 773 509,3 тис грн із них реалізація заходів програми «Новий освітній простір Харківщини» на 2019-2023 роки планується спрямувати 3 805,1 тис грн;

* на охорону здоров’я – 727 428,4 тис грн;

* на соціальний захист та соціальне забезпечення – 455 614,5тис грн;

* на соціальні програми у сфері молодіжної політики – 13 631,4 тис грн;

* для реалізації бюджетної програми стосовно закладів і заходів з питань дітей та їх соціального захисту – 25 910,4 тис грн;

* на фізичну культуру і спорт – 215 254,1 тис грн, асигнування планується спрямувати для проведення навчально-тренувальних зборів і змагань з олімпійських видів спорту (40 875,6 тис грн), утримання та навчально-тренувальна робота комунальних дитячо-юнацьких спортивних шкіл (33 709,7 тис грн), тощо;

* на реалізацію окремих обласних програм, з урахуванням коштів передбачених на галузі бюджетної сфери, складають 445 549,5 тис.грн;

Також, на обласному рівні функціонуватиме 12 бюджетних установ: 4 бібліотеки, 4 музеї, науково-методичний центр охорони культурної спадщини, організаційно-методичний центр туризму, організаційно-методичний центр культури і мистецтв, організаційно – методичний театрально – концертний центр, а також планується надавати фінансову підтримку 5-ти театрам, філармонії, молодіжному симфонічному оркестру «Слобожанський» та Великому Слобожанському ансамблю пісні і танцю.

Видатки на культуру і мистецтво плануються в сумі 126 807,6 тис грн. Зазначені асигнування передбачають спрямувати для реалізації бюджетних програм, а саме фінансову підтримку: театрів (24 098,6 тис грн), філармоній, ансамблів, концертних організацій (14 229,0 тис грн), забезпечення діяльності бібліотек (21 092,9 тис грн), музеїв (44 696,2 тис грн), інших закладів в галузі культури і мистецтва (17 905,7 тис грн), інші заходи в галузі культури і мистецтва (4 785,2 тис грн).

До того ж, резервний фонд передбачається у розмірі 48 493,2 тис.грн відповідно до ст.24 Бюджетного кодексу України, в межах 1 % обсягу видатків загального фонду.

В рамках затвердженого обласного бюджету на 2020 рік очікується, що трансферти з державного бюджету будуть на рівні 1 223 660,4 тис грн.

Окрім того, під час пленарного засідання голова постійної комісії Харківської обласної ради з питань бюджету Людмила Немикіна повідомила, що з метою виконання Грантового контракту та ефективного фінансування діяльності проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді», на виконання статті 69 Бюджетного кодексу України збільшено доходну частину спеціального фонду обласного бюджету за рахунок грантових коштів другого траншу у сумі 193 247,12 євро по курсу НБУ.

Як повідомляв Харків Times , депутати Харківської обласної ради підтримали програму голови облдержадміністрації Олексія Кучера щодо соціально-економічного розвитку області. У 2020 році в області планують будувати та реконструювати близько 300 об’єктів.