У Польщі книгу Жадана визнали одною із найкращих

Фото: Сергій Жадан/Facebook

У Польщі обрали 10 найкращих книжок 2019 року, на третьому місці – твір Сергія Жадана «Інтернат».

Про це Харків Times дізнався з повідомлення письменника на сторінці у Facebook.

«Газета «Виборча» включила польський переклад роману “Інтернат” до десятки найкращих видань цього року», – написав Сергій Жадан у соцмережі.

Він подякував за переклад і написав, що для нього велика честь, що його порівнюють з Бялошевським (Мирон Бялошевський – польський поет, письменник (1922-1983рр.) – авт.).
У ТОП-10 найкращих книжок 2019 року роман Сергія Жадана на третьому місці.

“Ця коротка повість одночасно є найбільше та найменше українською книгою 45-річного письменника з Харкова. Неукраїнськість “Інтернату” полягає в тому, що така історія може статися де завгодно”, – пише польське видання.

Роман Сергія Жадана «Інтернат» написаний у 2017 році, розповідає про життя вчителя в умовах війни на Сході України. Події роману відбуваються на Донбасі протягом трьох зимових днів 2015 року. 35-річний вчитель української мови на ім’я Паша вирушає до міста, щоб забрати звідти свого племінника, який живе в інтернаті. Час для здійснення такої мандрівки, однак, не зовсім підхожий, адже українська армія саме покидає місто, яке оточують сепаратисти…

“Жадан показав трагедію країни через долю однієї людини: сьогодні ти вдома, а завтра – там, звідки немає виходу”, – зазначає польський автор.

Як повідомляв Харків Times, книгу Сергія Жадана “Ворошиловград” переклали 13 мовами світу. Твір видано у 2010 році і уже перекладено англійською, німецькою, французькою, італійською, нідерландською, польською, словенською, угорською, румунською, латиською, білоруською, грузинською та російською.

«Ворошиловград» переміг у конкурсі Книга року Бі-Бі-Сі за 2010 рік, а 2014 року роман був удостоєний швейцарської літературної премії Jan Michalski Prize. 12 грудня 2014 року на честь десятої річниці премії BBC Україна спільно з культурною програмою ЄБРР оголосили роман Книгою десятиліття Бі-Бі-Сі.