Керівник Департаменту охорони здоров’я ХОГА Федак звільняється (доповнено)

Фото: suspilne.media

Керівник Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрацї Богдан Федак звільняється з посади.

Про це Харків Times дізнався з електронного реєстру декларацій на сайті НАЗК.

Декларацію перед звільненням Богдан Федак подав 3 грудня.

Відповідно до декларації, окрім посади керівника Департаменту охорони здоров’я ХОГА, Федак займався викладацькою діяльністю – викладав в Харківській академії післядіпломної освіти.

За інформацією Суспільного, саме на викладацькій діяльності планує зосередитися Федак після звільнення з посади очільника Департаменту охорони здоров’я.

“Я давно хотів цього. Я доктор наук, професор. Я хочу перейти на викладацьку роботу”, — прокоментував Федак.

Роботу він планує змінити за півтора місяця. Де викладатиме і який предмет, не розповів.

Федак також сказав, що подав голові обладміністрації кандидатури людей, які можуть очолити департамент. Прізвищ не назвав.

Довідка. Федак був призначений на посаду начальника Управління охорони здоров’я ХОДА 11 липня 2018 року. Він переміг у конкурсі на цю посаду, однак проти його призначення виступило Міністерство охорони здоров’я.

“Харківська ОДА звернулась до МОЗ України щодо погодження Федака Б.С. на посаду керівника обласного Управління охорони здоров’я. Водночас, у Міністерство надійшла інформація щодо кримінального минулого зазначеного кандидата. Щоби спростувати чи підтвердити цю інформацію, 5 лютого МОЗ направило запити у відповідні інстанції. Ми отримали інформацію, що Федак Б.С. притягався до кримінальної відповідальності: у 1995 році його арештували за підозрою у вчиненні злочинів, передбачених статтями 165 частини другої, 172 КК України (в редакції 1960 року). Суд визнав Б. Федака винним у справі, що фігурувала у ЗМІ як “справа дітей”, і призначив покарання – 2 роки 6 місяців позбавлення волі. Верховний Суд України підтвердив вирок обласного суду, однак незабаром Федак Б.С. був амністований. Вважаємо неприпустимим призначення людини з кримінальним минулим та відповідною репутацією на цю посаду, тому не можемо погодити призначення Богдана Федака на посаду начальника Управління охорони здоров’я Харківської ОДА”, – повідомила прес-служба міністерства.

Призначення не відбулося, та Федак пішов до суду. Харківський окружний адміністративний суд 6 квітня 2018 року визнав незаконною відмову МОЗ погодити призначення Федака та зобов’язав Голову Харківської облдержадміністрації вирішити питання щодо призначення “з урахуванням висновків суду”.

“Справа дітей”, згадана в повідомленні міністерства – це справа про незаконне усиновлення дітей іноземними громадянами у Львівській області, вона активно висвітлювалося в ЗМІ наприкінці 90-х. На лаві підсудних опинилися Федак, який в той час працював головним лікарем Львівської обласної клінічної лікарні, а також головний лікар Львівського перинатального центру Володимир Дорошенко, колишній голова Галицької райадміністрації Львова Зіновій Урсул та колишній заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Зима. Ще два фігуранта справи до суду не дійшли: головлікар Кам’янко-Бузької районної лікарні (нею раніше керував Федак) Юрій Великий (його врятував депутатський імунітет – тоді він поширювався і на депутатів райради) та заступник головного лікаря цієї ж лікарні Людмила Орнст.

Згідно з матеріалами звинувачення, Федак через своїх колишніх підлеглих з Кам’янко-Бузької районної лікарні незаконно оформляв усиновлення дітей іноземними громадянами, заспокоюючи своїх товаришів по службі тим, що всі вони разом забезпечують дітям щасливе майбутнє.

“Як розповіла Людмила Орнст, за два останні роки за вказівкою свого колишнього шефа вона підготувала фіктивні медичні та інші документи на п’ятьох немовлят. В обвинувальному висновку наводиться такий епізод. Відразу ж після народження сина львів’янку І. відправили на лікування в тубдиспансер, де вона пробула майже чотири місяці. Коли вона після лікування захотіла забрати сина, в пологовому будинку їй сказали, що дитина померла. А насправді, як встановило слідство, за допомогою Федака вона “полетіла” до Америки “забезпечувати собі “щасливе життя і радувати душу новим батькам”, – писала тоді газета “Дзеркало тижня”.

Після звільнення за амністією Федак очолював приватні медичні установи, а у 2004 році став помічником народного депутата Ігоря Шурми – тоді заступника голови “правлячої” партії СДПУ (о), яку очолював Віктор Медведчук. Шурма – одноліток Федака, теж львів’янин і лікар за освітою і попередньою роботою. У 2006 році Шурма прийняв пропозицію колишнього однопартійця, тоді мера Харкова Михайла Добкіна, і перебрався до Харкова, де зайняв пост заступника міського голови і директора новоствореного Департаменту охорони здоров’я та соціальних питань. На новій посаду Шурма не забув свого помічника – в червні 2006 року Федак стає головним лікарем Харківської лікарні швидкої і невідкладної допомоги.

Після того, як Добкіна 18 березня 2010 року було призначено головою Харківської обласної державної адміністрації, він забрав у ОДА Шурму на посаду заступника губернатора – до речі, єдиного з своїх заступників по місту. І вже через місяць з невеликим, в квітні, Добкін звільнив з посади головного лікаря Обласної клінічної лікарні Миколи Берізку і призначив на цю посаду Федака, який і займав її до призначення главою управління ХОДА.