Харків візьме участь у Всеукраїнській програмі розвитку цифрової грамотності

Фото: city.kharkov.ua

Сьогодні, 3 грудня, у Музеї програмного забезпечення та комп’ютерів Національного технічного університету “ХПІ” відбулася презентація програми розвитку цифрової грамотності серед українців. Подробицями проекту з представниками комунального закладу “Офіс реформ Харкова” та Молодіжної ради при Харківському міському голові поділилася заступник міністра цифровий трансформації України Валерія Іонан.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської міської ради.

За словами Іонан, Міністерство цифровий трансформації ставить перед собою амбітну мету – навчити за три роки цифровій грамотності шість мільйонів українців. Для цього запускається єдиний проект, який ділиться на дві частини.

“Перша – це національна освітня онлайн-платформа, де буде багато безкоштовних курсів, орієнтованих на різні цільові аудиторії, – вчителів, лікарів, батьків, людей старшого віку тощо. Безпосередньо перед своїм курсом їм доведеться пройти загальний курс, де розглядатимуться такі базові елементи, як пошук інформації, поштові клієнти, соціальні мережі, створення цифрового контенту, онлайн-безпека, вирішення дрібних проблем. Друга частина проєкту – це створення офлайн-хабів і партнерської мережі, куди будь-який українець, у якого немає доступу до інтернету або просто потрібна допомога з цих питань, може прийти і прослухати необхідний курс. Ця партнерська мережа зараз розбудовується”, – повідомила заступник міністра.

За її словами, мережа почне роботу вже 21 січня 2020 року, і в ній одразу будуть доступні три курси – базовий, для вчителів і для батьків (інтернет-безпека для дітей), а потім упродвож року з’явиться близько 20 курсів.

Говорячи про потенційні точки співпраці з містами, зокрема, з Харковом, Валерія Іонан зазначила, що мова йде, перш за все, про створення цієї партнерської мережі. Заступник Харківського міського голови з питань цифрової трансформації Олег Дробот підтвердив, що місто готове надати всю необхідну допомогу в реалізації цього проєкту. За його словами, у Харківській міськраді створять команду, яка працюватиме з Мінцифрою та іншими командами, які вже вчать цифровій грамотності у Харкові.

“Цифрова трансформація – це доступ харків’ян до якісних цифрових сервісів та послуг. Але для цього необхідно зробити так, щоб харків’яни вміли користуватися цими сервісами. Тому наше завдання – забезпечити розвиток цифрової грамотності, поліпшити ці навички та вміння у харків’ян. Ми підтримаємо проєкт міністерства: на базі бібліотек, центрів надання адміністративних послуг та інших установ всім бажаючим буде надана можливість отримати базові навички і пройти необхідний курс”, – підкреслив Олег Дробот.

Як повідомляв Харків Times, на початку жовтня у Харкові почав роботу проект “Зупинка”, який дозволяє простежити за рухом громадського транспорту в режимі онлайн.