У Харкові змагалися виконавці гопака (фото)

Фото: ukrinform

30 листопада – 1 грудня в Харкові, у Палаці культури залізничників відбувся фестиваль українського народного танцю “Гопакфест”.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Укрінформу.

Як розповіла куратор “Гопакфеста”, солістка Українського академічного фольклорно-етнографічного ансамблю “Калина” (Київ) Анна Андрющенко, початок “Гопакфесту” поклала група ентузіастів. Фестиваль заявив про себе в лютому 2019 року, до дня народження одного з творців українського народно-сценічного танцю, народного артиста України Павла Вірського. Через рік фестиваль зібрав в Києві учасників з усієї України та ініціював програму подорожей по країні, презентувавши в Чернігові мистецтво народного танцю Полісся.

“На початку нинішнього року в Києві в рамках фестивалю відбувся перший Бал народного танцю, а сьогодні фестиваль продемонстрував особливості українського народного танцю прикордонної Слобожанщини. Протягом дня члени журі фестивалю у складі відомих хореографів з Києва і Харкова, а також вчених профільних вузів країни побачили більш 70-ти танцювальних номерів і переконалися в тому, що Слобожанщина – український регіон, де, як і в інших регіонах країни люблять, цінують і бережуть українську культуру, збагачуючи її канони сучасними новаціями “, – відзначила Анна Андрющенко.

За її словами, програма цьогорічного “Гопакфеста” вперше включила показові виступи солістів різних шкіл бойового національного мистецтва.

“Всі заходи фестивалю, як завжди, транслювалися в режимі онлайн з проведенням голосування на приз глядацьких симпатій, причому число тих, хто проголосував перевищує 9 тисяч осіб – більше, ніж в середньому на попередніх фестивалях. Наш” Гопакфест “дивилися тисячі українців у всьому світі”, – додала Андрющенко.