Кучер пообіцяв підтримку бізнес-інкубаторам

Фото: kharkivoda.gov.ua

Голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер запевнив, що бізнес-інкубатори в Харкові матимуть підтримку керівництва області. Про це він заявив 2 грудня підчас зустрічі із співзасновником eō Business Incubator Чарльзом Вайтхедом та координатором цього проекту в Україні Едуардом Сімсоном.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі обладміністрації.

Під час зустрічі представники бізнес-інкубатору розповіли керівнику області про проект та його перші результати.

“Головною нашою ідеєю була комерціалізація розробок, які не знаходять свого застосування та не капіталізуються. У наших університетах, наукових інститутах академії наук є купа розробок, ними забиті шафи, але вони не на балансі, не оцінені, не капіталізовані. Ми розробили програму, яка націлена на те, щоб запустити цю справу, капіталізувати розробки, робити стартапи, виводити їх на венчурні майданчики”, – пояснив Едуард Сімсон.

Еō Business Incubator створено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID. Проект запустили в Києві та Харкові навесні цього року. У Харкові eō Business Incubator діє на базі НТУ “ХПІ”. Професійні ментори допомагають науковим групам, авторам розробок спільно з вишами створювати нові високотехнологічні компанії. У подальшому відбувається капіталізація стартапів. На перший набір науковці та студенти подали 188 проєктів, з яких були відібрані 10. До кінця 4-місячного циклу інкубації дійшло лише 7 з них. Проте всі, за словами Чарльза Вайтхеда, вже інвестуються.

“Одна компанія, якої 6 місяців тому взагалі не існувало, вже отримала капіталізацію 1,3 млн дол. США. Інша, яка ще не вийшла з інкубатора, вже отримала пропозицію про покупку 11%. Команда з Харкова, яка створила систему попередження про наступаючий серцевий напад, зараз поїхала в Силіконову долину, щоб отримати можливість показати цю розробку там”, – навів приклади Чарльз Вайтхед.

До голови ХОДА представники eō Business Incubator звернулися за підтримкою у подальшому просуванні проекту.

“Перше, що потрібно, – це політична підтримка. Щоб президент та голова ХОДА особисто продемонстрували, що це потрібна справа. Крім того, в усьому світі стартапи стартують з місцевого застосування. Багато з наших стартапів можуть легко мати локальне застосування – хоча б для того, щоб продемонструвати ефект. Якщо ми можемо показати американським інвесторам не в теорії цю розробку, а, скажімо, що протягом року це тут було використано і підтверджено цифрами, це дасть результат”, – відзначив Чарльз Вайтхед.

Олексій Кучер запевнив, що бізнес-інкубатор матиме підтримку керівництва області.

“Політична воля на це є. Я підтримую такі проекти. Нам потрібно зараз позначити план взаємодії на найближчий час”, – сказав голова ХОДА.

Він також запропонував створити спільну групу, що відповідатиме за комунікацію та подальше співробітництво.