Суд відпустив під домашній арешт екскомандіра харківського “Беркуту” Шаповалова

Фото: hromadske.ua

Київський апеляційний суд 27 листопада звільнив з-під варти екскомандира харківської роти батальйону міліції особливого призначення “Беркут” Віктора Шаповалова, обвинуваченого в перевищенні влади і службових повноважень 18 лютого 2014 року під час протестів на Майдані, що призвело до тяжких наслідків.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення на сторінці у Facebook Адвокатської дорадчої групи.

Суд пом’якшив запобіжний захід Шаповалову на нічний домашній арешт (з 22 до 6 ранку), без носіння браслету. На підставі того, що згідно ч. 5 ст. 72 Кримінального кодексу (т.зв. “Закон Савченко”) обвинувачений провів під вартою “9 років” – зарахування “день за два”, згідно вищенаведеної норми) – із 10 років, тобто максимально можливого строку позбавлення волі, передбаченого для злочинів, у яких обвинувачується Шаповалов.

“Показово, що Суд не повідомляв ані потерпілих, ані їхніх представників про подану захистом Шаповалова апеляційну скаргу на останнє продовження тримання під вартою Шаповалова Подільським судом 22 жовтня 2019 року та дату її розгляду в апеляції”, – йдеться в повідомленні.

Наступне засідання у справі Шаповалова – 18 грудня о 12:00 у Подільському районному суді Києва (вул. Хорива, 21).

Шаповалов перебував під вартою з 2015 року. Обвинувальний акт відносно Шаповалова було передано до суду у листопаді 2016 року. У справі 108 потерпілих.

У справі по обвинуваченню Шаповалова, яка слухається Подільським судом (суддя Зубець), триває допит потерпілих. Засідання в Подільському суді часто зриваються через неявку захисників Шаповалова, яких в нього троє.

За версією слідства, 18 лютого 2014 року харківська і львівська роти на вулиці Інститутській і Кріпосному провулку стріляли по протестувальниках і закидали їх світло-шумовими гранатами. Внаслідок дій силовиків постраждали 86 майданівців.