Митники пропустили через кордон караван контрабанди (фото, відео)

Фото: Східне регіональне Управління ДПСУ / Facеbook

Правоохоронці розслідують незаконне перевезення мікроавтобусами товарів через міжнародний автомобільний пункт пропуску “Гоптівка” без належного контролю з боку митників.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Як повідомив прокурор області Олександр Фільчаков, 9 листопада 13 мікроавтобусів перетнули держкордон у пункті пропуску “Гоптівка” та вирушили в бік Російської Федерації. 10 мікроавтобусів проходили митне оформлення по “зеленому коридору”, тобто заявили про відсутність вантажу, а три – по “червоному коридору”, проте письмові декларації про наявність товару водії не подавали.

У мікроавтобусах знаходились продукти харчування, одяг та господарчі товари. Згідно ч. 3 ст. 371 Митного кодексу України, товар у кожному з мікроавтобусів підпадала під обов’язкове митне оформлення та письмове декларування, оскільки його вартість складала понад 10 тис. євро.

“Службові особи ВМО “Гоптівка” не забезпечили переведення усіх транспортних засобів на “червоний коридор”, не витребували у водіїв письмові декларації та документи на товар і не вжили заходів щодо притягнення до відповідальності водіїв шляхом накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості цих товарів, що передбачено ст. 472 Митного кодексу України. Таким чином, внаслідок злочинних дій службових осіб митниці до державного бюджету не надійшли платежі у вигляді штрафів та конфіскованих товарів”, – йдеться у повідомленні.

У період з 11 по 20 листопада кордон перетнули ще 10 мікроавтобусів, з яких після огляду процесуальним керівником було вилучено товар.

За клопотанням прокуратури області на цей товар слідчий суддя наклав арешт. Наразі встановлюється ринкова вартість вилученого майна.

Незаконне переміщення товару через митний кордон виявили співробітники міжрайонного оперативно-розшукового відділу Державної прикордонної служби спільно з працівниками територіального управління ДБР у м. Полтава під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області.

25 листопада в ході обшуку вилучено документи та записи з камер відеоспостереження, які підтверджують факт незаконного переміщення товару через митний кордон. Під час проведення обшуку працівники митниці намагалися сховати гроші в оглядовій залі під сканером, на підвіконні, за батареєю, за шафами у службових приміщеннях, а також у смітнику.

Пресслужба Східного регіонального управління Держприкордон служби повідомила, що в пункті пропуску “Гоптівка” викрито канал незаконного переміщення з України в Російську Федерацію товарно-матеріальних цінностей без належного митного оформлення в значних обсягах. Слідчо-оперативні дії проводилися в рамках кримінального провадження за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем).

Правоохоронці встановили виконавців та пособників протиправної діяльності, вилучили та направили на експертну оцінку товари, що планувались до відправки на російський ринок – швейну продукцію, взуття, автозапчастини, косметику та багато іншого. Слідство триває.

Як повідомляв Харків Times , прокурор Харківської області Олександр Фільчаков заявив під час виїзного засідання Антикорупційного комітету Верховної Ради у Харкові, що правоохоронці чотири рази зверталися до керівництва митниці, щоб отримати записи з відеокамер. Однак митники не надали їх, після чого правоохоронці провели обшук на митному посту. При цьому митники викидали гроші в сміттєві баки і ховали за батареями. Під час обшуку вилучили 137 тис. гривень, 87 тисяч російських рублів, 760 доларів США та 60 євро.

Читайте також: