Суд зобов’язав три приватних підприємства виплатити Харківській міськраді 760 тисяч гривень

Фото: Фокус

Господарський суд Харківської області повністю задовольнив позовні вимоги Харківської місцевої прокуратури №3 про стягнення з трьох ТОВ коштів в сумі 760 тисяч гривень. Таку суму підприємства заборгували за користування землею в Немишлянському районі Харкова без оформлення правовстановлюючих документів.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Як повідомила заступник керівника місцевої прокуратури Наталія Коваленко, підставою для звернення з позовом до суду став факт незаконного використання земельної ділянки на території Немишлянського району Харкова без оформлення будь-яких прав на неї. На вказаній ділянці розташована двоповерхова нежитлова будівля загальною площею близько 2 тис. кв. м.

Відповідно до ст. 206 Земельного кодексу України, використання землі в Україні є платним. Об’єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону.

Згідно ст. 125 Земельного кодексу України, право власності на земельну ділянку, право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Використання земельної ділянки до одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.

Земельна ділянка, на якій розташований об’єкт нежитлової нерухомості, використовується двома товариствами без оформлення будь-яких прав на неї більше 20 років, а третім суспільством – з серпня 2018 року. Дії зазначених товариств призвели до несплати встановленої орендної плати, завдало шкоди інтересам територіальної громади м.Харкова в особі Харківської міської ради і стало підставою для звернення до суду.

Після вступу в законну силу судового рішення місцевою прокуратурою будуть вжиті заходи по його реального виконання.

Як повідомляв Харків Times, приватне підприємство в Харкові заплатить за півстоліття незаконного користування землею.