Міськрада просить ВР захистити права внутрішньо переміщених осіб

Харківська міська рада на своїй сесії сьогодні, 27 листопада, затвердила звернення до голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова та Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука. У документі депутати просять вжити відповідних заходів щодо внесення законодавчої ініціативи відносно забезпечення реалізації внутрішньо переміщеним особам їхніх конституційних прав і свобод, передбачених ст. 38 Конституції України.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської міської ради.

“Законодавство про Державний реєстр виборців в частині встановлених підстав для визначення виборчої адреси не враховує факт постійного проживання громадян не за місцем реєстрації. Внутрішньо переміщені особи, які є новими членами наших територіальних громад, не можуть голосувати на місцевих виборах і вибирати органи місцевого самоврядування за місцем свого фактичного проживання”, – йдеться у документі.

Згідно зі статистикою міськради, станом на 1 листопада на обліку в управліннях праці та соціального захисту населення районів міста знаходяться 86 тис. 937 внутрішньо переміщених осіб, з них виборців – понад 75 тис. осіб.

“Питання забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб є предметом розгляду міжнародних інституцій. Згідно Рекомендації Ііес (2006) 6 Комітету міністрів Ради Європи, держави-члени повинні вжити належних правових та практичних заходів, щоб внутрішньо переміщені особи могли повноцінно реалізувати своє право голосувати на національних, регіональних або місцевих виборах. Просимо сприяти якнайшвидшому вирішенню зазначеного питання”, – сказано у зверненні.

З повним текстом документа можна ознайомитися тут.

Як повідомляв Харків Times, у липні міська влада просила мешканців тимчасового модульного містечка для переселенців покинути його, оскільки, за оцінками міськради, він може “не пережити наступну зиму”.