В Україні випустять нові монети 5 та 10 гривень і оновлять дизайн банкнот 50 та 200 гривень

Фото: НБУ

Національний банк України завершує перехід на оновлений банкнотно-монетний ряд гривні, який містить надійніші та захищеніші від підробок банкноти, забезпечує зручність готівкових розрахунків та економію коштів для держави.

Про це Харків Times дізнався із повідомлення на сайті НБУ.

Для цього в обіг буде введено монети номіналом 5 та 10 гривень, які поступово замінять паперові банкноти. Водночас буде запроваджено оновлені банкноти номіналом 50 та 200 гривень з удосконаленою системою захисту, які своїм дизайном наслідують банкноти нового покоління гривні – номіналами 20, 100, 500 та 1000 гривень. Цими нововведеннями Національний банк завершить оптимізацію поточного номінального ряду гривні, яка тривала з 2014 року.

Так, 20 грудня 2019 року – буде введено в обіг монети номіналом 5 гривень та оновлені банкноти номіналом 50 гривень;

Фото: НБУ

25 лютого 2020 року – в обігу з’являться оновлені банкноти номіналом 200 гривень;

у середині 2020 року – в обіг буде введено монети номіналом 10 гривень (точну дату буде повідомлено додатково).

«Обидві оновлені банкноти мають посилений захист. Так, покращено рельєфність елементів друку, зокрема елементу для людей з вадами зору. Змінено й удосконалено ультрафіолетовий та інфрачервоний захист, серійний номер чорного кольору виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків та розташований вертикально вздовж правого краю зворотного боку банкноти», – йдеться у повідомленні ХБУ.

Заміна банкнот номіналами 5 та 10 гривень на монети пояснюється тим, що це дасть змогу державі заощадити близько 1 млрд гривень. Тривалість життя монет є значно вищою – 20-25 років, тоді як банкноти дрібних номіналів перебувають в обігу один-два роки і їх постійно потрібно додруковувати.

Громадянам не потрібно обмінювати гроші попереднього зразка на оновлені банкноти, вони поступово будуть замінюватися в обігу монетами та оновленими банкнотами.