Вчені ХНУ ім. Каразіна отримали відзнаку світового рівня

Фото: прес-служба ХНУ ім. Каразіна

На факультеті радіофізики, біомедичної електроніки та комп’ютерних систем Харківського національномго університету ім. Каразіна 21 листопада відкрили пам’ятну дошки IEEE Milestone (Institute of Electrical and Electronics Engineers) на знак вшанування вагомого внеску харківських радіофізиків у розвиток світової науки та техніки – за створення у 1938 році радіолокатора “Зеніт”.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби університету.

Таку нагороду присуджують лише тим науковим та інженерним досягненням, що визнані як світові або регіональні наукові віхи. Наприклад, у Польщі відзнаку IEEE Milestone було присуджено за декодування першої версії німецької кодувальної машини “Енігма” у 1932 році.

Захід об’єднав багатьох вчених-фізиків: директорів академічних інститутів Національної академії наук України, підприємств, що виробляють радари, та інших.

“Ця пам’ятна дошка символізує та вшановує відкриття світового рівня трьох вчених-радіофізиків Харківщини: Абрама Слуцкіна, Олександра Усикова та Семена Брауде. У 1938 році вони створили перший у світі трикоординатний параболічний імпульсний радіолокатор “Зеніт“. Цей пристрій дозволяв визначати та відстежувати місцезнаходження літальних апаратів і морських суден на великих відстанях у будь-яких метеоумовах та пору доби”, – зауважив на церемонії відкриття дошки декан факультету професор Сергій Шульга.

Шульга наголосив, що це перша нагорода такого рівня в Україні, й невипадково її встановлено в Каразінському університеті, адже саме тут свого часу навчалися та працювали розробники радару. “Таке масштабне наукове відкриття вплинуло на становлення Харкова як одного з “найбільш радіофізичних“ міст у нашій країні”, – додав він.

З приблизно 200 існуючих відзнак IEEE Milestone тільки шість пов’язані з радарами. Окрім дошки за створення “Зеніту”, є дві дошки у США, дві у Японії та одна у Німеччині.

Довідка. 14 жовтня 1938 року в Харкові було проведено перше успішне польове випробування двохантенного імпульсного радіолокатора “Зеніт”, яке продемонструвало його здатність точно визначати всі три координати літака у польоті. Для систем, які існували на той час, це було неможливою задачею, бо вони могли визначити лише дві координати цілей. “Зеніт” подолав цей недолік завдяки вдалій комбінації двох основних нововведень: використання імпульсного методу і хвиль у діапазоні 60-65 см, тобто коротших за вживані в інших радарних установках того часу.

Інститут інженерів з електроніки та електротехніки (IEEE) – міжнародна організація інженерів у галузі електротехніки, радіоелектроніки та радіоелектронної промисловості. Світовий лідер в галузі розроблення стандартів з електроніки та електротехніки. Штаб-квартира організації розташована в Піскатавей, Нью-Джерсі, США.