Прокуратура розслідує земельні махінації в парку “Великобурлуцький степ”

Фото: khar.gp.gov.ua

Прокуратура Харківської області розпочала кримінальне провадження за фактами незаконного відчуження земель природно-заповідного фонду, що знаходяться в межах ландшафтного парку «Великобурлуцький степ».

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

За інформацією прес-служби, чиновники ГУ Держгеокадастру в Харківській області та Великобурлуцької РДА незаконно передали у власність та довгострокову оренду землі, розташовані в межах парку «Великобурлуцький степ». До складу парку входять такі зоологічні заказники загальнодержавного значення, як «Катеринівський» і «Бурлуцький».

Відповідно до вимог чинного законодавства землі природно-заповідного фонду взагалі не можуть бути передані в приватну власність. Змінити змінити цільове призначення таких земель можна тільки у виняткових випадках для суспільних потреб за погодженням з Кабінетом Міністрів України.

Фото: khar.gp.gov.ua

“Однак, протягом 2018-2019 років службові особи ГУ Держгеокадастру в Харківській області незаконно змінили цільове призначення земельних ділянок парку площею 312 га з земель природно-заповідного фонду на землі сільськогосподарського призначення. Надалі своїми наказами безоплатно передали 13 га особливо цінних земель у власність приватних осіб. А інші земельні ділянки були підготовлені для подальшої відчуження із власності і користування держави “, – йдеться в повідомленні прокуратури.

Крім того, в 2002-2006 роках за розпорядженням чиновників Великобурлуцької РДА були безоплатно незаконно передані в приватну власність 38 га земель зазначеної категорії. Також незаконно передали в користування терміном на 49 років два водних об’єкта, площею 37 га, що належать природно-заповідного фонду.

Загальна площа незаконно відчужених земель становить майже 400 га. Вартість цієї землі – майже 300 млн грн.

Фото: khar.gp.gov.ua

За вказаними фактами в прокуратурі області розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Зараз вирішується питання про пред’явлення позовів про визнання незаконними та скасування відповідних наказів Держгеокадастра і розпоряджень райдержадміністрації, з метою повернення державі земель, які вже відчужені, і попередження незаконного вибуття з власності або користування держави інших земельних ділянок природно-заповідного фонду.

Як повідомляв Харків Times, прокуратура Харківської області розпочала кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Головного управління Держгеокадастра в Харківській області (ч. 2 ст. 364 КК). Правоохоронці встановили, що чиновники Госгеокадастра протягом 2015-2017 років безкоштовно передали в користування 406 земельних ділянок загальною площею близько 200 га. Всі ці ділянки знаходяться в межах Національного природного парку «Гомільшанські ліси» та відносяться до категорії земель природно-заповідного фонду.