Харківщина бореться з епідемією гепатиту

Ситуація із захворюваністю на вірусний гепатит А у Харківській області залишається напруженою. З жовтня погіршення ситуації спостерігається в організованих дитячих колективах у Харкові, а також у Краснокутському й Дергачівському районах області.

Про це Харків Times повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби області.

Спалахи захворювання зафіксовані серед учнів Харківської загальноосвітньої школи № 136, Харківської спеціальної школи № 8, державного навчального закладу “Слобожанський регіональний центр професійної освіти” (Харків). Також спостерігається захворювання гепатитом А в двох установах освіти Краснокутського району: Костянтинівському ліцеї та Краснокутському професійному аграрному ліцеї. У Дергачівському районі області від хвороби також постраждали учні двох навчальних закладів: Ветеринарного ліцею та Казачелопанського ліцею.

“Основною причиною поширення захворюваності на вірусний гепатит А в даний час є контактно-побутовий шлях передачі збудника”, – йдеться в повідомленні.

У Держпродспоживслужбі запевняють, що перед главами районних держадміністрацій та органами місцевого самоврядування “визначені пріоритетні завдання щодо запобігання виникнення спалахів захворювання, забезпечення проведення профілактичних та протиепідемічних заходів на територіях, вирішення питань фінансового та матеріально-технічного забезпечення, забезпечення населення та закладів освіти питною водою гарантованої якості, дотримання дезінфекційного режиму, проведення вакцинації та імуноглобулінопрофілактики серед контактних осіб”.

Як повідомляв Харків Times, влітку збудник вірусного гепатиту А виявлявся у пробах води з ряду водойм області. Зокрема, фахівці Харківського обласного лабораторного центру не рекомендували відпочивати на чотирьох пляжах річки Сіверський Донець у Харківському, Зміївському та Ізюмському районах. Антиген вірусу гепатиту А був виявлений у воді Брітайського водосховища у межах акваторії громадського пляжу Лозівської ОТГ.