Невідомі побили секретаря Харківської єпархії УПЦ (КП)

Фото: Ілля Зеленський / Facеbook

Троє невідомих 7 листопада побили секретаря Харківської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату ігумена Данила (Лисовина). Напад було здійснено, коли священник зайшов до Харківського єпархіального управління розташоване по вулиці Бєлінського, 20 і жорстоко його побили.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення у Facebook єпископа Харківської епархії Української Православної Церкви (Київський Патріархат) Іллі Зеленського.

“Кілька годин отець Данііл знаходився без свідомості”, – пише Зеленський. Він госпіталізований до Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги.

“Напад мав на меті залякування, тому як нічого з речей не було взято і при побитті нападники вигукували погрози на адресу Церкви Київського Патріархату та о. Данила… Поліцією зафіксовано той факт, що раннє на адресу о. Данила вже надходили погрози, неодноразово зривалися оголошення про богослужіння в єпархіальному управлінні, відбувалися акти хуліганства і вандалізму”, – йдеться у повідомленні.

Ілля Зеленський пише, що раніще в цій будівлі розташовувалася Свято-Успенська громада УПЦ (КП) зареєстрована ще в 1998 році. “Після рейдерського захоплення ПЦУ єпархіального управління УПЦ Київського Патріархату у м.Харків, розташованого по вулиці Семінарська, 4 і будівлі, котра належить Київському Патріархату, по вулиці Танкопія, 8 “А” … ми змушені були єпархіальне управління перенести до будівлі на Бєлінського, 20″, – написав він.

Зеленський заявив, що ще з кінця 90-х почався тиск щодо Київського Патріархату в Харківській області за участю адмінресурсу. “Наприклад, нам відмовляли в реєстрації громад, забирали земельні ділянки, на які ми подавали заявки і передавали їх моспатріархату, також забирали приміщення. Фактично, з тих пір йдуть судові розгляди і по будівлі на ул. Белинского, 20. На сьогоднішній день ця будівля знаходиться під арештом. Майно описано. Заблокована навіть пенсійна картка о. Данііла”, – написав він.

За словами Зеленського, з цього питання подавалися судові позови і єпархія робила запити в різні структури з проханням пояснити і припинити свавілля по відношенню до священика. “Зрозумілих відповідей ми, природно не отримали і свавілля тривае до сьогоднішнього дня поки не вилилось у відверте насильство… Ми не хочемо даремно нікого звинувачувати в даному нападі, а тільки сподіваємося, на об’єктивне розслідування слідчими органами поліції даної події і об’єктивного і справедливого ставлення з боку суддів”, – написав єпископ.

Прес-служба Національної поліції Харківської області повідомила, що 9 листопада до Новобаварського відділу поліції звернувся 63-річний харків’янин. Він повідомив, що 7 листопада о 18:00 біля власного будинку по вулиці Белінського невідомий спричинив йому тілесні ушкодження. Інформація про подію була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст. 296 Кримінального кодексу (хуліганство). Проводяться оперативно-розшукові заходи для встановлення особи зловмисника та його затримання.