З дошки генерала КДБ зник барельєф

Фото: "Світанок"/Facebook

Вчора, 9 листопада, з недавно встановленої – демонтованої – й знову повернутої на колишнє місце меморіальної дошки у пам’ять генерала КДБ Юрія Шрамка зник барельєф, який зображає генерала.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення на сторінці громадської організації “Світанок” у Facebook.

“А пригоди із дошкою кадебісту Шрамку тривають. Демонтувала б її гебня вже, аби не ганьбитись. Кожного ж дня буде таке відбуватись”, – йдеться у повідомленні.

Спочатку барельєф був пошкоджений, а потім – просто зник із дошки.

Фото: “Світанок”/Facebook

У відділі комунікації Нацполіціі області сьогодні, 10 листопада, повідомили Харків Times, що із заявами про пошкодження дошки до поліції ніхто не звертався, проте, “інформація зареєстрована за виявленими публікаціями у мережі інтернет”.

На місці працювала слідчо-оперативна група, яка “зібрала матеріал”, проводиться перевірка.

Цікаво, що перевірка проводиться виключно за фактом пошкодження дошки. Факт порушення Закону України “Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки”, порушеного установкою дошки, поліцію не зацікавив, хоча про це також було багато публікацій в інтернеті.

Як повідомляв Харків Times, 4 листопада, на вул. Свободи, 8, у центрі міста відкрили меморіальну дошку в пам’ять колишнього начальника Управління КДБ Української РСР по Харківській області (1980-1987 рр.), до того – діяча ЛКСМУ (1958-1963 рр.), а після – начальника Управління КДБ Української РСР по Києву та Київській області (1987-1991 рр.) Юрія Шрамка.

Активісти “Національних дружин” 5 листопада, демонтували цю меморіальну дошку та віднесли її до центрального входу до Харківської міської ради на пл. Конституції, оскільки вважали міськраду ініціатором її установки. Міська рада заперечує свою участь в установці дошки генералу КДБ.

8 листопада дошка була повернута на колишнє місце, однак “невідомі патріоти” одразу ж облили її зеленкою.

Відкриття цієї дошки прямо суперечить Закону України “Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки”, оскільки, згідно з цим законом, символікою тоталітарного режиму, крім усього іншого, є “зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, присвячені … співробітникам радянських органів державної безпеки всіх рівнів”. В Законі також йдеться про осіб, які “займали керівні посади у вищих органах влади і управління СРСР, УРСР та інших союзних республік”, увічнення пам’яті яких також прирівнюється до пропаганди тоталітарних режимів. Цим критеріям особистість генерала КДБ Шрамко також відповідає