Меморіальну дошку генералу КДБ повернули на колишнє місце

Фото: "Світанок"/Facebok

Меморіальну дошку, встановлену на згадку колишнього начальника Управління КДБ Української РСР по Харківській області (1980-1987 рр.), до того – діяча ЛКСМУ (1958-1963 рр.), а після – начальника Управління КДБ Української РСР по Києву та Київській області ( 1987-1991 рр.) Юрія Шрамка на вул. Свободи, 8 у центрі міста повернули на колишнє місце.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення на сторінці громадської організації “Світанок” у Facebook.

“Сьогодні було відновлено меморіальну дошку кадебісту Шрамку”, – йдеться у повідомленні.

Автори повідомлення відзначили, що “це стало приводом для націоналістичних змагань з того, хто її зіпсує”. І дійсно, відновлена дошка й стіна під нею вже рясно облиті, скоріш за все, зеленкою.

Фото: “Світанок”/Facebook

“На черзі демонтаж. Тільки тепер вона буде розбита в друзки. Якщо закон не виконується”, – відзначають автори допису.

Як повідомляв Харків Times, активісти “Національних дружин” 5 листопада, демонтували встановлену напередодні меморіальну дошку генералу КДБ Шрамко.

Відкриття цієї дошки прямо суперечить Закону України “Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки”, оскільки, згідно з цим законом, символікою тоталітарного режиму, крім усього іншого, є “зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, присвячені … співробітникам радянських органів державної безпеки всіх рівнів”. В Законі також йдеться про осіб, які “займали керівні посади у вищих органах влади і управління СРСР, УРСР та інших союзних республік”, увічнення пам’яті яких також прирівнюється до пропаганди тоталітарних режимів. Цим критеріям особистість генерала КДБ Шрамко також відповідає.

Демонтовану дошку віднесли до входу у Харківську міську раду на пл. Конституції, оскільки активісти вважають, що її встановила саме міськрада. В той же час, у міськраді заперечують будь-яке відношення до установки цієї меморіальної дошки.

У відділі комунікації Нацполіціі області стверджують, що жодних звернень ані з приводу установки дошки, ані з приводу її демонтажу до поліції не надходило.