Апеляційний суд визнав незаконним повернення проспекту Григоренка імені Жукова

Фото: София Митина / ХарківTimes

Другий апеляційний адміністративний суд Харкова постановив частково задовольнити скаргу Харківської міської ради на рішення Харківського окружного адміністративного суду від 5 вересня про неправомірність перейменування проспекту Григоренка в проспект Жукова. Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції і виніс нове, яким рішення міськради так само визнається незаконним та скасовується.

Про це йдеться у результативній частині постанови, яку оголосив у засіданні головуючий суддя, повідомив кореспондент Харків Times .

Позивач просив суд скасувати рішення суду першої інстанції і прийняти нове, яким відмовити у позові громадським організаціям та депутатам. “Саме з’ясування обставин участі Георгія Жукова, Маршала Радянського Союзу, у визволенні України, не дає можливості застосувати пункт “є” статті першої закону про так звану декомунизацію, який надає виключення іменам, пов’язаним з опором та вигнанням нацистських окупантів” – заявив в ході засідання заступник директора Юридичного департаменту міськради Констятин Прокоп‘єв.

“Свою позицію вони не можуть обґрунтувати – ті порушення закону, які були зроблені, ну і власне, їх позиція не підтверджується щодо того, що в Харкові може бути взагалі коли-небудь теоретично проспект Маршала Жукова”, – сказав один з позивачів у справі про незаконність перейменуванні та відповідач в апеляції, депутат міськради Ігор Черняк.

Рішення суду першої інстанції скасовано через процесуальні порушення – суд розглядав спір у порядку спрощеного провадження, в той час, як він не міг розглядатися за цією процедурою. Але замість нього апеляційний суд прийняв нове рішення, що по суті повторює рішення суду першої інстанції.

Постанова апеляційного суду набирає сили з дня прийняття. У міськради є тридцять днів на касаційну скаргу.

Під час засідання біля входу до будівлі суду близько 20 активістів провели акцію проти перейменування проспекту на ім’я Жукова. ” Це суто негативний персонаж, який під час другої світової війни посилав на смерть українців. Він не жалів українців. Це м‘ясник”, – сказав учасник акції Вадим Поздняков.

Фото: София Митина / ХарківTimes

Як повідомляв Харків Times, Харківська міськрада на сесії 19 червня перейменувала проспект ім. Генерала Григоренка на проспект Жукова.

14 травня міська комісія з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища розглянула петицію “Поверніть харків’янам історію!” з проханням повернути проспекту ім’я маршала Жукова. За підсумками засідання члени комісії рекомендували винести ініціативу городян на розгляд сесії Харківської міської ради.

У липні Харківський окружний адміністративний суд прийняв до розгляду п’ять позовів про перейменування проспекту Григоренка у Харкові та відкрив провадження за двома адміністративними справами.

На початку серпня Харківський окружний адміністративний суд об’єднав п’ять справ у одне провадження щодо рішення Харківської міської ради про повернення проспекту Петра Григоренка у Харкові імені маршала Жукова.

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Олександр Титов відмовив депутату Харківської обласної ради Дмитру Булаху та депутату Харківської міської ради Ігорю Черняку в розгляді справи про перейменування проспекту ім. Генерала Григоренка на проспект Жукова за правилами загального судочинства.

Харківський окружний адміністративний суд 5 вересня визнав рішення Харківської міської ради про повернення проспекту імені генерала Григоренка імені радянського маршала Жукова протиправним й постановив скасувати це рішення.

Мер Харкова Геннадій Кернес написав в Twitter, що влада Харкова подаватиме апеляційну скаргу на рішення Харківського окружного суду.

Другий апеляційний адміністративний суд 15 жовтня відкрив апеляційне провадження за скаргою Харківської міської ради на рішення Харківського окружного адміністративного суду від 5 вересня щодо перейменування проспекту Григоренка у проспект Жукова.