Ставимося до працівників як до худоби: Зеленський поділився враженнями від Заводу ім. Малишева

Фото: www.president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський закликав уряд зібрати нараду з питання проблем на підприємствах оборонного комплексу, заявивши, що до їх працівників держава ставиться “як до худоби”, не виплачуючи зарплат і не забезпечуючи нормальних умов роботи.

Про це глава держави заявив підчас наради з питань діяльності підприємств Держконцерну “Укроборонпром”, яка пройшла 6 листопада на Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві.

“У нас більше 10% підприємств “Укроборонпрому” знаходяться саме на Харківщині. Зараз ми були на авіаційному заводі, на легендарному заводі Малишева, побачили, що там відбувається. Я в шоці. Нам сказав директор заводу, що з 2009 року один танк побудували. А статистика така, що за радянських часів було 900 танків на рік… Заборгованість по зарплатах страшна – до 4 років. Дуже низька заробітна плата. Наприклад, на авіаційному заводі – 3,5 тисячі гривень. Як людина в таких умовах може поважати себе, як вона може працювати на державу, як вона в цілому може називатися людиною за таких умов? Мені сказали, що взимку люди працювали в приміщенні, де була температура 0 градусів. Тобто, ми як к скоту к людям относимся, а потім хочемо, щоб вони поважали владу, щоб вони поважали Україну, щоб вони нікуди не виїжджали, і щоб в нас працювали підприємства “, – заявив глава держави.

Також він закликав членів уряду зібратися на нараду з оборонним підприємствам протягом тижня.

“Щоб ми розуміли, хто у нас замовник, скільки танків, чому ми для когось – для Таїланду – робимо, а для України не робимо? Чому у нас є прекрасні літаки і прекрасні конструктори – тільки ми нічого не виробляємо і нічого не літає?.. Ще не зима – я розумію, що умови не зміняться і взимку люди будуть працювати в тих же умовах”, – сказав Зеленський.