Президент представив нового губернатора області (доповнено)

Фото: Сергей Бобок / ХарківTimes

Сьогодні, 6 листопада, під час візиту до Харьківської області Президент України Володимир Зеленський представив адміністративно-господарському активу області нового голову Харківської обласної державної адміністрації. Ним став народний депутат від партії “Слуга народу”, переможець позачергових парламентських виборів по мажоритарному округу №179 Олексій Кучер.

Про це повідомив кореспондент Харків Times з місця події.

“Вітаю вас. Поки що вітаю, а за результатами – побачимо”, – сказав Зеленський.

Президент подякував відставленому губернатору Харківщини Юлії Світличній за плідну роботу на цій посаді.

“Я хочу подякувати також пані Світличній за вашу роботу. У Харкові загалом непросто, я вдячний за вашу потужну роботу. І якщо можна, ви нікуди не дівайтеся, ми все одно знайдемо (сміх у залі – Харків Times) … я маю на увазі, допомагайте якомога довше пану Кучеру”, – сказав він

Кучер, в свою чергу, подякував Зеленському за довіру.

За даними Офісу Президента, Олексій Кучер народився 1985 року. Закінчив Харківський національний педагогічний університет ім. Г. С. Сковороди та Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого. У 2011 році отримав адвокатську ліцензію. Викладач Вищої школи адвокатури Національної асоціації адвокатів України. 2019-го на позачергових виборах до Верховної Ради був обраний народним депутатом України.

Як повідомляв Харків Times, Кабінет міністрів 20 жовтня, погодив призначення кандидатури Олексія Кучера на посаду голови Харківської обласної державної адміністрації.

Згідно електронної декларації Кучера як кандидата на посаду, опублікованої на сайті Єдиного державного реєстру електронних декларацій 7 жовтня, ані він, ані його дружина Вікторія Кучер не заробили за 2018 рік ні копійки. Харківський антикорупційний центр повідомляє, що два роки тому Вікторія Кучер подавала декларацію як помічник судді, і тоді не показувала теж жодного офіційного прибутку чоловіка. В 2016 році Вікторія Кучер вказала серед доходів сім’ї лише допомогу при народженні дитини у сумі 10,3 тис. грн.

При цьому у декларації Кучера вказані заощадження – 77 біткоїнів на суму 299222 доларів, 87 тис. доларів готівкою, та 205 тис. доларів, що декларує Вікторія Кучер.

Родина задекларувала три квартири у Харкові (площею 62,9, 68,6 та 61,9 кв. м). Дві з них Олексій Кучер придбав у 2018 році – площею 61,9 кв.м. за 653 тис. грн. та площею 68,6 кв.м. – за 612 тис. грн.

Вікторія Кучер задекларувала дві земельні ділянки та житловий будинок площею 62 кв. м, а також житловий будинок, що будується, у Люботині. Також Олексій Кучер має у власності ще земельну ділянку площею 62,5 тис. кв. м. в Херсонській області. Олексій Кучер орендує офіс у Харкові площею 77,8 кв.м.

У родини Кучер є два годинника Rolex. Два роки тому у декларації Вікторії Кучер їх не було.

У декларації вказано п’ять автомобілів: Lexus NX 200T (2017 року випуску, придбаний у грудні 2018 року), Audi Q5 (2011 року випуску), Mitsubishi Outlander (2003), Volkswagen Passat (2011) та ГАЗ-САЗ 3507 (1987).

Олексій Кучер має акції у ПАТ “Миколаївцемент”, а також був засновником ТОВ “Юридична компанія “Дартлі Груп”.

На позачергових виборах до парламенту адвокат Олексій Кучер переміг у мажоритарному окрузі №179 (місто Лозова, Зачепилівський, Кегичівський, Красноградський, Лозівський, Сахновщинський райони, центр округу – Красноград), де конкурував, зокрема, з головою Харківської облради Сергієм Черновим та нардепом минулого скликання, почесним президентом концерну УПЕК (до складу якого входить Лозівський ковальсько-механічний завод) Анатолієм Гіршфельдом. Кучер отримав 50,61% голосів виборців.

Як повідомляють ЗМІ, Кучер був захисником в ряді “корупційних справ”, таких як справа про “кооперативну схему” виділення земельних ділянок, справа про “рюкзаки Авакова”, справа судді Дзержинського райсуду Харкова Сергія Лазюка тощо.