Нацдружини вважають, що меморіальну дошку генералу КДБ встановила міськрада

Фото: Національний Корпус |Харків / Telegram

Активісти “Національних дружин” привезли зняту ними сьогодні з будинку №8 по вул. Свободи меморіальну дошку в пам’ять генерала КДБ Юрія Шрамка до будівлі Харківської міської ради й поставили біля входу на площі Конституції.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення у Telegram-каналі Харківського відділення “Національного корпусу”.

“Національні Дружини” в рамках закону про декомунізацію демонтували дошку КДБіста Юрію Шрамко і повернули її тим, хто її встановив – міськраді “, – йдеться у повідомленні.

Фото: Національний Корпус |Харків / Telegram

Тим часом, у міськраді заперечують будь-яке відношення до установки цієї меморіальної дошки.

“Ініціатором встановлення був Харківський клуб “Генерал”, керівник Голіков Валентин Іванович – всі питання адресуйте йому”, – сказав представник прес-служби міськради.

Слід зазначити, що рішення про встановлення дошки приймав все ж таки виконком Харківської міської ради на своєму засіданні 28 серпня, про що прес-служба повідомляла на сайті міськради.

Втім, прийняти рішення – ще не означає його й виконати. На відкритті меморіальної дошки вчора, 4 листопада, дійсно не були присутні офіційні особи ані міської, ані обласної рад. Прес-служба останньї лише опублікувала інформацію про її відкритті.

Покійний генерал КДБ Юрій Шрамко досі є почесним громадянином Харкова і області.

Як повідомили у відділі комунікації Нацполіції області, жодних звернень  ані з приводу встановлення дошки, ані з приводу її демонтажу до поліції не надходило.

Фото: Національний Корпус |Харків / Telegram

Як повідомляв Харків Times, Активісти “Національних дружин” сьогодні, 5 листопада, демонтували меморіальну дошку, встановлену на згадку колишнього начальника Управління КДБ Української РСР по Харківській області (1980-1987 рр.), до того – діяча ЛКСМУ (1958-1963 рр. ), а після – начальника Управління КДБ Української РСР по Києву та Київській області (1987-1991 рр.) Юрія Шрамка на вул. Свободи, 8 в центрі міста.

4 листопада, на вул. Свободи, 8, у центрі міста відкрили меморіальну дошку генералу КДБ Юрію Шрамко, що є прямим порушенням закону “Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки”, оскільки, згідно з цим законом, символікою тоталітарного режиму, крім усього іншого, є “зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, присвячені … співробітникам радянських органів державної безпеки всіх рівнів”.

Як повідомили в облраді, участь в порушенні закону прийняли “почесні громадяни міста і області, члени громадської організації” Харківський клуб “Генерал”, колеги та родичі “генерала КДБ Шрамко. Також в якості почесних гостей були присутні ректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, герой України Василь Тацій, екс-міністр внутрішніх справ України Юрій Смирнов, голова Ради почесних громадян Харківської області Микола Тітов і голова Ради почесних громадян міста Харкова Михайло Пилипчук.