Активісти демонтували меморіальну дошку генералу КДБ на вул. Свободи (відео)

Фото: София Митина / ХарківTimes

Активісти “Національних дружин” сьогодні, 5 листопада, демонтували меморіальну дошку, встановлену на згадку колишнього начальника Управління КДБ Української РСР по Харківській області (1980-1987 рр.), до того – діяча ЛКСМУ (1958-1963 рр.), а після – начальника Управління КДБ Української РСР по Києву та Київській області (1987-1991 рр.) Юрія Шрамка на вул. Свободи, 8 у центрі міста.

Про це повідомив кореспондент Харків Times з місця події.

Близько 10 активістів акуратно зняли дошку зі стіни будинку, завантажили до багажника автівки й відвезли, як вони заявили, “до міськради”.

На місце дошки молоді люди прикріпили аркуш паперу з написом: “Меморіальна дошка порушує Закон про декомунізацію”.

Перешкод активістам ніхто не чинив.

Як повідомляв Харків Times, вчора, 4 листопада, на вул. Свободи, 8, у центрі міста відкрили меморіальну дошку в пам’ять колишнього начальника Управління КДБ Української РСР по Харківській області (1980-1987 рр.), до того – діяча ЛКСМУ (1958-1963 рр.), а після – начальника Управління КДБ Української РСР по Києву та Київській області (1987-1991 рр.) Юрія Шрамка.

Відкриття цієї дошки прямо суперечить Закону України “Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки”, оскільки, згідно з цим законом, символікою тоталітарного режиму, крім усього іншого, є “зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, присвячені … співробітникам радянських органів державної безпеки всіх рівнів”. В Законі також йдеться про осіб, які “займали керівні посади у вищих органах влади і управління СРСР, УРСР та інших союзних республік”, увічнення пам’яті яких також прирівнюється до пропаганди тоталітарних режимів. Цим критеріям особистість генерала КДБ Шрамко також відповідає.