В українській Вікіпедії стартував конкурс “ВікіХарківщина 2019”

В українській Вікіпедії розпочався конкурс статей та фотографій “ВікіХарківщина 2019” для співробітників та користувачів публічних бібліотек Харкова та Харківської області.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення ГО “Вікімедіа Україна”.

Конкурс має на меті зберегти та популяризувати знання про Харківщину через україномовний розділ Вікіпедії, оскільки у фондах бібліотек міст, районів та громад області є багато цінних матеріалів та видань, написаних місцевими краєзнавцями.

“Бібліотеки на основі цих матеріалів можуть повніше і якісніше представити інформацію про свій район, свою громаду, місто, містечко, село, а також його відомих людей в українській Вікіпедії, яка є одним з основних джерел інформації для користувачів інтернету”, – зазначив член організаційного комітету конкурсу Сергій Петров.

Організаторами конкурсу є Громадська організація “Вікімедіа Україна”, Харківська обласна універсальна наукова бібліотека, Харківське обласне відділення Української бібліотечної асоціації за підтримки Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.

“Участь у конкурсі можуть взяти бібліотекарі та будь-хто серед користувачів бібліотек. Проте читач обов’язково має до кінця конкурсу обрати одну бібліотеку та повідомити її про свою участь у конкурсі будь-яким способом, щоби його внесок можна було зарахувати до командного заліку цієї бібліотеки”, – повідомила директорка Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки Наталя Шостко.

Для участі у конкурсі слід мати обліковий запис у Вікіпедії або зареєструватися у ній та започаткувати нову чи поліпшити вже наявну статтю з краєзнавчої тематики про Харківщину, або завантажити фотографії найважливіших адміністративних, культурно-освітніх об’єктів, пам’яток історико-культурної спадщини і природи, видів міст і сіл регіону, а також фотографії відомих людей чи керівників районів, громад, міст тощо. Всі статті мають відповідати критеріям значимості у Вікіпедії, базуватись на опублікованих у паперових чи електронних виданнях джерелах інформації і посилатись на них, не повинні містити фрагментів, дослівно скопійованих з книг, статей чи інтернету, а також дотримуватись нейтральної точки зору й не містити непідтвердженої у джерелах інформації. Фотографії учасників конкурсу мають бути зроблені ними особисто.

“Для бібліотек передбачена спеціальна номінація “Найактивніша бібліотека”. Переможців цієї номінації визначатимуть не лише за внеском у Вікіпедію, а й за способами популяризації конкурсу, залучення їх читачів до Вікіпедії та деякими іншими критеріями”, – додав Сергій Петров.

Конкурс “ВікіХарківщина 2019” триватиме три тижні з 4 до 24 листопада включно. Переможці отримають призи із символікою Вікіпедії та відзнаки від Управління культури і туризму Харківської облдержадміністрації та Української бібліотечної асоціації.

Детально з умовами конкурсу можна ознайомитись на його сайті – wikikharkiv.wikipedia.org.ua.

Це вже другий конкурс для бібліотекарів Харківської області. Перший конкурс відбувся у листопаді 2018 року.