У Харкові відкрили меморіальну дошку колишньому генералу КДБ

Фото: oblrada.kharkov.ua

Сьогодні, 4 листопада, на вул. Свободи, 8, у центрі міста відкрили меморіальну дошку у пам’ять колишнього начальника Управління КДБ Української РСР по Харківській області (1980-1987 рр.), до того – діяча ЛКСМУ (1958-1963 рр.), а після – начальника столичного управління КДБ (1987-1991 рр.) Юрія Шрамка.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення прес-служби Харківської обласної ради.

Відкриття цієї дошки напряму протирічить Закону України “Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки”.

Згідно із цим законом, символікою тоталітарного режиму, крім усього іншого, є “зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, присвячені … співробітникам радянських органів державної безпеки всіх рівнів”.

В Законі також йдеться про осіб “які займали керівні посади у вищих органах влади й управління СРСР, УРСР та інших союзних республік”, увічнення пам’яті яких також прирівнюється до пропаганди тоталітарних режимів. Цим критеріям Шрамко також цілком відповідає, оскільки у 1961-1963 роках завідував відділом у ЦК ВЛКСМ, а посаду начальника управління КДБ по Харківській області змінив на аналогічну, але вже у столичній, Київській. Взагалі в органах радянської держбезпеки доблесний генерал Шрамко чесно відпрацював з 1963 по 1991 рік.

Як повідомляють у облраді, участь у порушенні закону брали “почесні громадяни міста й області, члени громадської організації “Харківський клуб “Генерал”, колеги та родичі” генерала КДБ Шрамка. Також в якості почесних гостей були присутні ректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Герой України Василь Тацій, екс-міністр внутрішніх справ України Юрій Смирнов, голова Ради Почесних громадян Харківської області Микола Тітов та голова Ради почесних громадян міста Харкова Михайло Пилипчук.

Як повідомляв Харків Times, Юрій Шрамко працював у органах радянської держбезпеки у роки, коли в Україні були репресовані Василь Стус, В’ячеслава Чорновол, Івана Дзюба і багато інших вірних синів і дочок українського народу. Саме за головування Шрамка, в 1981 році, в Харкові були заарештовані та засуджені до семи років таборів правозахисник Генріх Алтунян, лікар-психіатр Анатолій Корягін, історик Євген Анцупов. Саме “під крило” до Шрамка, під гласний нагляд КДБ був засланий в 1983 році до сел. Безлюдівка Харківської області поет Степан Сапеляк, який відбув п’ять років у таборах і в’язницях й три роки заслання на Колимі. При Шрамко у Харкові пройшли кілька ганебних “єврейських процесів” – судів над євреями-відмовниками Олександром Парицьким (1981), Юрієм Тарнапольським (1983) та Євгеном Айзенбергом (1985).