У Харкові протестують 5G – ЗМІ

Шведський виробник телеком-обладнання спільно з одним з українських мобільних операторів проведе демонстрацію можливостей технології мобільного зв’язку п’ятого покоління (5G) в Харкові, а також у Києві, Одесі, Дніпрі, Черкасах і Львові.

Про це Харків Times дізнався з публікації InternetUA.

Днями Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, узгодила стандартні для подібних демонстрацій заходи, щоб уникнути шкідливих перешкод, електромагнітних перешкод, ризику для здоров’я і безпеки людей, домашніх тварин і майна, при яких можлива демонстрація радіообладнання.

Одна з перших публічних демонстрацій можливостей технології 5G пройшла в столиці України 23 травня в рамках Шведсько-українського бізнес-форуму. Тоді відкрите тестування швидкості мобільного інтернету п’ятого покоління на демо-майданчику показало пікову пропускну здатність завантаження даних в 25,6 Гбіт/с в діапазоні ультрависоких частот 28 ГГц.

Як розповіли виданню в Ericsson, в шести українських містах тестування-демонстрація можливостей 5G в діапазоні 3,5 ГГц, на якому зараз розгортаються мережі 5G в Європі. Для демонстрації будуть застосовуватися діючі базові станції, які шведська компанія поставляє на ринок України з 2015 року. Ці базові станції підтримують 5G і для демонстрації будуть оснащені відповідними передавачами в діапазоні 3,5 ГГц.

В рамках проекту планується розгортання 5G-демозон на базі флагманських магазинів lifecell, де будуть продемонстровані високі швидкості нової технології.

Дозвіл на демонстрацію діє з 1 грудня 2019 по 31 травня 2020 року, але поки що затвердженого графіка демонстрації 5G в різних містах у ініціаторів немає.

Технологія 5G є еволюцією технології 4G і працює за схожими стандартам. Ця технологія вже промислово запущена в США, Південній Кореї, Великобританії, Німеччини.