СБУ блокувала нелегальне виробництво пального у Мерефі

Служба безпеки України блокувала нелегальне виробництво пального на нафтопереробних заводах у місті Мерефа Харківської області, а також містах Сагайдак та Кременчук Полтавської області.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення пресцентру СБУ.

“Офіційно ці підприємства виробляють нафтопродукти не підакцизної групи. Зловмисники також використовували резервуарні потужності у цих регіонах”, – йдеться у повідомленні.

Ділки реалізовували нелегальну продукцію без сплати акцизу через підконтрольні комерційні структури на АЗС у восьми областях України.

За попередніми підрахунками, лише у 2019 році організатори протиправного механізму незаконно виготовили та реалізували за підробленими документами понад 20 тис. тонн палива. Підпільні виробники підакцизного пального завдали збитків держбюджету на 5 млн євро.

Під час слідчих дій у організатора оборудки, бухгалтера та в офісному приміщенні правоохоронці вилучили документацію та чорнові записи, які доводять здійснення незаконної діяльності, та печатки підприємств, задіяних у схемі. Також виявлено більш ніж 260 тис. доларів, 500 тис. гривень та понад 40 золотих злитків різної ваги.

На трьох заводах у місті Мерефа Харківської області, містах Сагайдак та Кременчук на Полтавщині накладено арешти на активи ділків.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ст. 366 (службове підроблення) та ч. 2 ст. 204 (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів) Кримінального кодексу, тривають слідчі дії.

Операція з викриття зловмисників проводилась співробітниками Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ спільно з прокурорами Генеральної прокуратури.